Dyreværnsforening i ny kampagne: For mange drægtige malkekøer slagtet ulovligt

I deres nyeste kampagne angriber dyreværnsforeningen Anima, at der i Danmark de seneste fem år er sendt 234 drægtige malkekøer til slagtning. L&F tager afstand fra ulovlig transport og slagtning af drægtige dyr.

I løbet af de sidste fem år er 234 drægtige køer blevet sendt ulovligt til slagtning, fordi de har været for drægtige til, at man ifølge loven må slagte dem.

Det gør foreningen Anima opmærksom på i deres nyeste kampagne.

Tallet 234 er fra en aktindsigt, som Anima har søgt hos Fødevarestyrelsen, og som Landbrugsavisen.dk også har set igennem. 

I Danmark er det ulovligt at slagte og aflive drægtige produktionsdyr og heste, når de er i den sidste tiendedel af drægtighedsperioden, hvor koen er højdrægtig. 

Anima kalder i deres kampagne de ulovlige slagtninger for "et stort svigt" og "uacceptable", og henviser til, at forskning, som de har fundet, blandt andet fra Københavns Universitet, peger på, at de relle tal for ulovlige slagtninger er højere. Foreningen anslår derfor, at det årligt nærmere drejer som om 1000 slagtninger af højdrægtige køer.

"Vores tal om, at der er et mørketal, som er højere end antallet af politianmeldelser, er baseret på nyere dansk forskning. Det er korrekt at disse tal er forbundet med en vis usikkerhed og det reelle tal kan således rykke sig til et sted mellem ca. 300 og 2600 højdrægtige køer årligt", udtaler Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima.

L&F: ser helst at ingen køer slagtes ulovligt

I et åbent brev til foreningen svarer Landbrug & Fødevarer, og gør opmærksom på, at danske mælkeproducenter allerede er stærkt optagede dyrevelfærd.

"Vi tager naturligvis stærkt afstand fra ulovlig transport og slagtning af højdrægtige køer, og det bliver meldt til politiet af myndighedernes dyrlæge på slagteriet, når loven bliver brudt", skriver Ida Storm, sektordirektør for L&F Kvæg.

Hun kan dog ikke genkende de tal, som Anima bruger. Hun anfægter tallet 1000, og henviser til, at der i 2017 var 70 indberetninger om ulovlig transport, og at tallet faldt i 2018. Lægger man tallene sammen for de seneste fem år giver det korrekt nok 234 ulovlige slagtninger.

"Men selvom tallet er væsentligt lavere, så er det ikke godt nok. Der skal ikke være tvivl om, at kvægbranchen helst så, at ingen højdrægtige køer og kvier blev sendt til slagtning. Vi deler selvfølgelig jeres interesse for den danske mælkeproduktion. Men I behøver hverken at protestere foran Axelborg eller indrykke avisannoncer for at få opmærksomhed", skriver Ida Storm, og henviser til en video, hvor Anima står foran L&F's hovedkontor i København, og beder foreningen om at tage ansvar for at få de ulovlige slagtninger stoppet.

Vil have ændret reglerne

Det er landmanden, der har ansvaret for, at det opdages, hvis en ko er for langt henne til at blive slagtet. Det er derfor også landmanden, der modtager en bøde, hvis en ko sendes afsted ulovligt.

På slagterierne har Fødevarestyrelsen dyrlæger, der kan vurdere, hvor drægtig koen har været efter slagtning.

Ida Storm fra L&F gør opmærksom på, at de ulovlige slagtninger løbende er et fokusområde:

"Senest i foråret har landmændene iværksat et nyt initiativ, der skal reducere antallet af transporter og slagtninger i den sidste tiendedel af drægtigheden".

Men det er ikke godt nok for Anima, der hellere så, at lovgivningen blev lavet om, så ikke kun slagtninger i den sidste tiendel var ulovlige - men i den sidste tredjedel.

"I Tyskland har man valgt at forbyde slagtninger i sidste trimester, og Danmark burde indføre samme regler af hensyn til dyrenes velfærd", udtaler Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima, der også forsøger at få Arla og andre interessenter i tale.

Det er Animas intention at overrække alle underskrifter, som kommer ind fra kampagnen, til L&F.

Faktaboks

Tal om slagtninger 

  • 156.240 malkekøer blev slagtet i Danmark i 2017. Vurderingen fra Seges lyder, at 90 procent af disse var malkekøer.
  • Antallet af drægtige køer, som bliver slagtet ulovligt, svinger fra år til år. I 2014 var det 33, også i 2015 var der 33 tilfælde, i 2016 var tallet 65, i 2017 lød det på 70, og i 2018 var tallet 33 ulovlige slagtninger. Det giver sammenlagt 234 ulovlige slagtninger de seneste fem år.
  • Animas 'anslåede' og 'reelle' tal er udregnet ud fra to danske undersøgelser. De er begge udregnet fra en prøvestørrelse (et prøvetal) og ganget op efter procentsatser. Det er blandt andet sådan, de har fundet tallet "1000". Man kan læse mere om baggrunden for deres udregninger her.
  • Anima skriver også: “Det anslås, at danske mælkeproducenter årligt sender mere end 40.000 drægtige køer til slagtning”. I de 40.000 tælles alle 
  • Der er desuden ikke nødvendigvis faldet dom i alle anmeldte sager med højdrægtige køer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle