Dyrlæge: Forkert at kæde brok og antibiotika sammen

Dyrlæger føler sig brugt som strafmiddel, uden at det giver mening. L&F’s veterinærudvalg vil tage problemet op.

»Det er helt vanvittigt, at man kæder en forseelse for en stor brok sammen med, at man skal have ekstra kontrol med medicin. Brok har ikke noget med medicinforbrug at gøre.«

Det siger Claus Heisel, chefdyrlæge for LVK, hvor den uheldige landmand får sine dyrlægeydelser.

Derfor fraråder han, at man betaler en bøde, og anbefaler, at man i stedet tager en retssag, hvor beviserne for forseelsen skal stå deres prøve.

Han mener også, at konsekvensen er alt for stor, når man har betalt bøden. Det vil nemlig koste landmanden rigtig mange penge at skulle have besøg af dyrlægen hver 14. dag de næste to år og samtidig betale for yderligere diagnosticering for, hvor vidt der er behov for antibiotika.

»Det giver jo kun mening, hvis man har et højt forbrug af antibiotika,« siger Claus Heisel.

Straf uden effekt

Nicolai Weber, dyrlæge hos LVK og besætningsdyrlæge for den uheldige landmand, peger på, at det er mærkeligt som dyrlæge at blive brugt som strafmiddel. Når landmanden får en bøde for brok, udløser det et år med skærpet rådgivning og et år med ekstra rådgivning. Dermed skal landmanden have besøg af dyrlægen, der kun kan ordinere antibiotika til to uger ad gangen, og der skal udtages flere prøver i forhold til diarré, og det koster.

»Det er rigtig dumt, når sagen ikke har noget med medicin at gøre, og det er hverken i landmandens eller i dyrlægens interesse,« siger han.

L&F tager det op

I Landbrug & Fødevarers veterinærudvalg mener man også, at det er forkert med ekstra medicinkontrol på grund af en brokgris, der er en fysisk skavank.

»Det er en ekstra dummebøde, man lige idømmer landmanden. Det er svært at se, at det gavner noget,« siger Steen Nørgaard Madsen, formand for L&F’s veterinærudvalg.

Han vil tage problemstillingen med sig og forsøge at forhandle med myndighederne om det rimelige i det.

»Hvis han havde gjort det fem eller syv gange, kan det da godt være, han skulle have ekstra kontrol, men ikke med medicin, som ikke har noget med brok at gøre. Det er en skjult straf, og det er vi imod,« siger han.

lft

Faktaboks

  • Grise med navlebrok over 15 cm er betinget transportegnet
  • De må transporteres uden attest fra dyrlæge i énerum på vognen
  • I visse tilfælde må der med dyrlægeattest gå op til 5 grise i det samme rum

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle