Dyrlægen blev lagt i håndjern ved kontrol hos fynsk naturplejer

Der bliver gået til stålet, når Fyns Politi varetager dyrenes velfærd. Til gengæld kniber det med omsorgen for de tobenede. Det er oplevelsen hos en fynsk naturplejer.

Den spinkle, ældre dyrlæge blev anholdt af to betjente og med armene vredet om på ryggen ført afsted i småløb. Ved bilen pressede betjentene hans hoved ned i motorhjelmen med et bump. Han fik håndjern på og blev kørt væk.

Sådan beskriver tre vidner forløbet i fangfolden med de nyklippede får hos naturplejer Henrik Drud Christiansen, Marslev på Fyn.

Han stod selv chokeret tilbage med sin kone Anja, deres grædefærdige, 13-årige datter og parrets anden dyrlæge, kvægfagdyrlæge Finn Petersen. Den ledende betjent 'så smilende til', fortæller de.

"Det var som at se en amerikansk film", siger Finn Petersen, der selv blev truet med anholdelse, da han gjorde indsigelser.

"Vores datter har ingen tiltro til politiet mere", siger Anja Drud Christiansen.

Da dyrlægen var blevet kørt væk, fortsatte embedsdyrlægen og de to andre betjente huldvurderingen af Henrik Drud Christiansens naturplejefår. Der var efter det oplyste ingen anmærkninger.

Kontrol efter kontrol

Det var Henrik Drud Christiansens mangeårige bedriftsdyrlæge, som blev hårdhændet anholdt i fangfolden 5. maj 2020.

Den dag var det naturplejerens håb, at der kunne sættes punktum i den dyreværnssag, han havde haft hængende over sig siden februar 2020, hvor han blev anmeldt af ’en informant’ og senere sigtet for overtrædelser af Dyreværnsloven.

Embedsdyrlæge og politi vurderede, at hans kreaturer og helårsgræssende får var for tynde og i dårlig stand. Bedriftsdyrlægen var uenig i deres faglige vurderinger og var lodret uenig i, at der var grundlag for en dyreværnssag. Men det ene kontrolbesøg afløste det andet i foråret 2020.

Især én betjent fra Dyreværnsafdelingen ved Fyns Politi var med hver gang og optrådte ifølge Henrik Drud Christiansen, der har en PTSD-diagnose fra en voldsom hændelse tidligere i livet, så aggressivt, at han dårligt magtede konfrontationerne med hende.

Allerede ved første besøg udtalte hun sig nedsættende om familiens ejendom og forlangte, ifølge Henrik Drud, at han skulle slagte nogle af sine kæreste dyr, bl.a. hans ældste ko af gammel dansk malkerace og datterens lille, forvoksede ’kæletyr’, som han havde fået gratis som kalv.

"Hun tilbød at komme og skyde den. Min datter var meget ked af det", siger Anja Drud Christiansen.

Anspændt stemning

Det anstrengte forhold mellem myndighedspersonerne på den ene side og naturplejer og dyrlæge på den anden gjorde, at specialdyrlæge Finn Petersen blev involveret i sagen.

"Jeg kom med som fagperson og som støtte- og kontaktperson", siger den mangeårige kvægfagdyrlæge.

I samarbejde med ham gjorde Henrik Drud Christiansen alt, hvad han fik besked på, i håb om at få sagen bragt ud af verden: Alle dyr blev taget hjem, fodret op og behandlet mod orme og parasitter

Alligevel var stemningen anspændt i fangfolden 5. maj 2020, da fårene igen skulle huldvurderes. Bedriftsdyrlægen kom i mundhuggeri med embedsdyrlægen, skubbede hende væk og bad om corona-afstand. Situationen eskalerede ifølge øjenvidnerne, da betjenten gik helt tæt ind på dyrlægen og ville bortvise ham, hun tilkaldte forstærkning. De kom susende, og dyrlægen blev anholdt.

"Politiet optrådte uden konduite og empati. Magtanvendelsen var overdrevet og unødvendig", mener kvægfagdyrlæge Finn Petersen.

Bedriftsdyrlægen, som nu er sygemeldt af andre årsager, fik en betinget dom for vold mod politiet. "De sagde, han havde truet med en kuglepen".

Dyrlægen har ikke anket dommen.


Henrik Drud Christiansen (her med hustru Anja) har en gammel diagnose for PTSD (posttraumatisk stress) og føler sig psykisk bombet flere år tilbage pga dyreværnssagen. Hans datter fik efter de voldsomme oplevelser også symptomer på PTSD og har været i samtaleterapi.

"Gik efter manden"

Kvægfagdyrlæge Finn Petersen deler sin sygemeldte kollegas opfattelse af, at sagen mod Henrik Drud Christiansen hviler på et spinkelt grundlag.

"Køerne var der absolut ingenting på. Der var nogle lidt tynde får, det vil jeg give dem ret i. Hvordan skulle det være anderledes, når de går på Frøbjerg Baunehøj om vinteren, fordi Naturstyrelsen vil have dem til at æde brombærkrat"?

Finn Petersen finder det især helt ude af proportioner, at politiet opretholdt påbuddet og fortsatte det intensive kontrolforløb langt ind i 2021, selv om embedsdyrlægen allerede i maj 2020 var tilfreds med dyrenes tilstand. Der var nye kontroller i december 2020, og i januar, marts og april 2021. Hver gang uden anmærkninger.

"Der var en grad af forfølgelse i det. Man er gået efter manden, ikke bolden".

Henrik Drud er fortsat sigtet i sagen. Han har endnu ikke modtaget et anklageskrift.

"Verserende sag"

Fyns Politi oplyser, at man ikke har mulighed for at kommentere kritikken, da der er tale om en verserende straffesag.

Henrik Drud Christiansen har mulighed for at ’klage til politiet over foretagne dispositioner’, hedder det i svaret fra Fyns Politi.

Faktaboks

Henrik Druds dyreværnssag i grove træk

Halvandet år med stribevis af varslede og uvarslede kontroller har givet stress og søvnløse nætter hos naturplejer.

  • Februar 2020: Fødevarestyrelsens embedsdyrlæge på uanmeldt velfærdskontrolbesøg efter anmeldelse om, at Henrik Drud Christiansens (HDC) dyr (får og kreaturer) er for tynde. To uger efter kontrolbesøg ny anmeldelse om kvie, der har født dødfødt kalv i regnvejr. Kvien er allerede dyrlægetilset og i læskur med frisk halm. Bedriftsdyrlæge og embedsdyrlæge fagligt uenige og i skænderi/diskussion.
  • Marts 2020: Politiassistent fra Fyns Politis Dyreværnsafdeling på uanmeldt kontrolbesøg sammen med embedsdyrlægen. HDC får besked om ikke at tilkalde sin bedriftsdyrlæge. Senere: Politi og embedsdyrlæge foretager på egen hånd tilsyn og huldvurdering. Betjente indfanger og mærker på fårene, embedsdyrlæge noterer.
  • 1. april 2020: Henrik Drud modtager sigtelse og påbud for overtrædelser af Dyreværnsloven: Dyrene er for tynde, mangler tørt leje, har orm og parasitter. Påbud om at bringe alt i orden.
  • 8. april 2020: Kvægfagdyrlæge Finn Petersen inddrages af bedriftsdyrlæge og HDC. Specialdyrlægen vurderer kreaturer og får og ’ser intet, der kan indikere dyremishandling’.
  • 14. april 2020: Kvægfagdyrlægen syner igen dyrene, nu sammen med embedsdyrlæge. Enighed om, at dyrene er ved tilpas huld.
  • 5. maj 2020: Kontrolbesøg med huldvurdering af får efter klipning. Alle parter til stede. Bedriftsdyrlæge anholdes efter skænderier om faglighed og coronaafstand. Ingen anmærkninger.
  • December 2020-april 202: Yderligere tre kontrolbesøg af Fyns Politi og Fødevarestyrelse - et fjerde aflyses på dagen. Ingen anmærkninger.
  • September 2021: HDC fortsat sigtet i sagen, anklageskrift ikke modtaget.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle