Dyrskue: Landmænd vil snakke klima og glyphosat

Søren Ilsøe øjner alternativer til glyphosat i horisonten, men de er ikke klar til brug nu. Det vil de unge landmænd på dyrskuet gerne snakke om.

Solen stråler, og det er svært at komme frem for folk i gaderne på Roskilde Dyrskue. Folk kommer fra nær og fjern, og det er nok det dyrskue i landet, hvor andelen af landmænd, målt i procent er lavest. Til gengæld også det, som har fat i flest byboere. Men dyrskuet er stadig andet en billig sokker og tøj, det er også for landmænd, der er nysgerrige på dyr og planter.

Det bekræfter Søren Ilsøe, landmand og rådgiver for Agrovi, der snakker landbrug og klima.

”Der er kommet stor interesse for conservation agriculture”, forklarer han.

Conservation agriculture er et system, der boomer på verdensplan og handler om at røre jorden mindst muligt med redskaber og maskiner, have et godt sædskifte og have jorden dækket af planter hele tiden.

For mange er det også ensbetydende med, at ukrudtet skal sprøjtes væk med glyphosat, når man hverken pløjer eller harver det væk.

”Det bekymrer mange, at glyphosat er på vej ud, for hvad skal man så gøre. Landmænd har svært ved at forstå det. Det kan forhindre dem i at dyrke jorden klimavenligt, hvis de igen skal pløje og harve for at klare ukrudtet”, siger han.

Alternativerne til glyphosat ligger noget ude i horisonten, men Søren Ilsøe øjner muligheder. Han fortæller landmændene, der kommer forbi om nogle tyske forskere, der har fundet bakterier, der udskiller et kulhydrat, som har glyphosateffekt.

”Det er jo biologisk, og så er det måske lettere at få accept af det i befolkningen”, filosoferer han.

Andre arbejder med at udvikle totalbekæmpelse af ukrudt med strøm. Traktoren kører med en frontmonteret ramme med plader i et netværk, hvor der udsendes en spænding på 10.000 volt.

”Det kan altså også tage rodukrudtet, men kapaciteten er en udfordring”, siger han.

På sigt vil robotter også kunne hjælpe landmænd, der hverken harver eller pløjer. Deres styrke er dog, hvor ukrudtet står pletvist.

”Og de kræver jo stadig et middel, der kan bekæmpe ukrudtet”, understreger Søren Ilsøe.

Den fagligt optimale måde at bekæmpe ukrudtet i conservation agriculture er at have kraftige efterafgrøder, der udkonkurrerer ukrudtet, og fryser væk om vinteren. Når det lykkes vil robotten være god til at rydde op i de pletter, der måtte være med ukrudt.

Han har et håb om, at glyphosat kan blive accepteret af befolkningerne i Europa igen, hvis man bruger mindre mængder.

”Vi kan se, der er landbrug i Amerika, der bruger alt for meget, så der opstår resistens. Så langt er vi ikke ude herhjemme. Men vi kan også skære i forbruget. Man kan jo være tilbøjelig til at køre den sikre løsning både som landmand og rådgiver”, forklarer han.

Han peger på, at Kerb var dømt ude i 2010, men derefter kunne man få lov at bruge det med en erklæring om at bruge beskyttelsesudstyr. Nu er midlet frigivet igen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle