Dyrskuerne er tilbage - to års ørkenvandring slut

Efter to års dyrskuetørke bliver dørene igen slået op til de traditionsrige skuer. Fjerritslev Dyrskue lagde for i weekenden.

Dyrskuerne er tilbage og coronaen er sendt til tælling - i alt fald for en stund.

Efter to triste somre uden de traditionsrige møder med prægtige dyr og det nyeste grej inden for landbrugsmaskiner, er der igen linet op til en række af traditionsrige møder mellem land og by.

LandboNords dyrskue i Fjerritslev skød dyrskuesæsonen i gang med skuet lørdag 21. maj. Her debuterede Jørgen Vigsø, formand for Kødkvægs- og Deltidsdudvalget i LandboNord, som ny dyrskueformand.

Han overtog posten for et halvt års tid siden, men selvom han har erfaring fra en årrække i dyrskueudvalget, var der sommerfugle i maven, da LandbrugsAvisen talte med ham i telefonen et par dage før i en kort, ledig stund.

- Som ny formand er man jo spændt på, om man har husket det hele. Der er mange småting, der skal klappe, men der er heldigvis mange erfarne kræfter i dyrskueudvalget, så det skal nok gå, sagde en fortrøstningsfuld dyrskueformand.

Kraftig udvikling

Jørgen Vigsø har selv været blandt udstillerne af malkekvæg i mange år, men siden sidste dyrskue for tre år siden er de afløst af kødkvæg og han er ikke blandt udstillerne i år.

Der er i det hele taget sket en kraftig strukturudvikling i de nordjyske kvægbesætninger bare siden sidste dyrskue i Fjerritslev, noterede dyrskueformanden. Han glædede sig dog over, at det ikke lader til at afspejle sig i færre udstillere:

- Der er fuldt hus på både dyr og maskindel, så det er næsten mere, end vi havde turdet håbe på, sagde han..

Fjerritslev Dyrskue er et af landets mindre dyrskuer, og med 117 tilmeldte kvæg sætter dyrskuet egen rekord.

Det er formentlig også det eneste skue i landet, der har i mange år har haft en bokseklub som medarrangør, Bokseklubben Orion. Man skal dog ikke forvente en boksering på grønsværen - klubben er med for at lave forretninger med boder og billetsalg, siger Jørgen Vigsø.

Slag i slag i juni

Efter skuet i Fjerritslev går det løs med det ene dyrskue efter det andet i alle hjørner af landet:

Allerede 27. maj, ugen efter, kommer turen til Danmarks største dyrskue målt på besøgende, Roskilde Dyrskue, som afsætter tre maj-dage til det store arrangement.

Derefter følger Lemvig Marked og dyrskue 28.-29. maj og dernæst Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa 3. og 4. juni på Ringriderpladsen, mens Bornholms familiedyrskue i Bornholms brandpark løber af stablen 4. juni.

Så kommer turen til Dyrskuet Thy-Mors i Thisted 11. juni.

LandboNords andet dyrskue, dyrskuet i Hjørring, finder sted 17. og 18. juni, mens Det Fynske Dyrskue går i luften 17.-19. juni og Horsens Dyrskue 18.-19. juni.

Så er der en lille pause, inden endnu et af de helt store skuer finder sted: Landsskuet i Herning, 30. juni til 2. juli.

Rosinen i pølseenden er Ribe Dyrskue 29. juli.

Listen er ikke fuldstændig.

Farmshow aflyst

I Skive er Midtvest Farmshow aflyst igen i år, som forlængst meldt ud. Det ventes at  trække flere dyr og maskiner fra øst mod vest, vurderer Morten Agger,  næstformand i foreningen Fjordland, som arrangerer Lemvig Marked og Dyrskue sammen med Lemvig Flyveklub.

- Vi plejer at tiltrække gæster fra en stor del af Midt- og Vestjylland og forventer, der kommer flere østfra, da der ikke er dyrskue i Skive i år, enten til Lemvig eller Thisted, siger Morten Agger.

Faktaboks

Her er sommerens dyrskuer 2022

 • Fjerritslev Dyrskue: 21. maj.
 • Roskilde Dyrskue: 27.-29. maj.
 • Lemvig Marked og Dyrskue 28.-29. maj
 • Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa: 3.-4. juni.
 • Bornholms familiedyrskue: 4. juni.
 • Dyrskuet Thy-Mors i Thisted 11. juni
 • Hjørring Dyrskue: 17.-18. juni.
 • Det Fynske Dyrskue i Odense: 17.-19. juni.
 • Horsens Dyrskue: 18.-19. juni
 • Landsskuet i Herning: 30. juni-2. juli.
 • Ribe Dyrskue: 29. juli.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle