Dyrskuet har tændt gnisten for tre generationer

Til dagligt driver Karsten Andersen Tøvestengården sammen med sin bror, og hen over årene har familien vundet mange priser for deres malkekvæg. Interessen startede, da hans far tog dem med til dyrskue, og Karsten håber, at det vil have samme effekt på hans egne børn.

Det er ikke, fordi kaffestuen på Tøvestengården er prangende. Et køleskab, en vaskemaskine og selvfølgelig kaffemaskinen som diskret bobler i det ene hjørne. Faktisk er kaffestuen så beskeden, at det er let at overse, de mange rammer med røde- og guldrosetter som hænger på væggen.

Ved dyrskuet sidste år var det tredje generation på gården, Andreas Andersen, som trak koen Cecilie, der endte med at vinde titlen som Miss Sjælland, og dermed hev endnu en roset med hjem til Tøvestengården på Vestsjælland. Nogle af de seneste titler har endnu ikke fået plads i rammerne, men det må de snart få gjort noget ved, fortæller Karsten Andersen.

Dyrskuet kan noget særligt

Han er anden generation på gården, og har sammen med sin bror Michael Andersen overtaget driften fra deres far, som dog stadig hjælper til på gården. Det var også faren Lars Andersen, der først begyndte at avle på udvalgte dyr, og tog dem og familien med til udstillinger på dyrskuer, og ifølge Karsten Andersen kan dyrskuet noget helt særligt.

- Interessen for landbrug kan blive vækket af dyrskuet, og derfor syntes jeg også, at det er vigtigt at blive ved med at tage af sted. Også for vores børns skyld, for hvis de skulle have interesse for det, så er det en god måde at gøre det på.

Lysten skal drive værket

Karsten Andersen fortæller, at de ikke har lyst til at trække landbruget ned over hovedet på børnene i familien. Men flere af børnene i familien viser interesse i arbejdet med at udstille dyrene, og de forsøger da også at gøre det let og tilgængeligt for de unge. Det gør de blandet andet ved at stille nogle af kvierne over i en adskilt stald, hvor de går to og to eller tre og tre, sådan at det er lettere for børnene at komme til dem, hvis de har lyst til at give dem en grine på og gå en tur.

- De kan også se, at det bliver spændende at vise en af køerne i ringen. Og de glæder sig også til at vise en af deres egne kalve, kvier eller køer frem når vi kommer afsted.

Ramme dagsformen

Efterhånden som dyrskuet nærmer sig begynder forberedelserne at fylde mere og mere af hverdagen, og der bliver lagt mere fokus hos de særligt udvalgte køer. Alene det at fragte alle de tilmeldte dyr til dyrskuepladsen, er et stort arbejde, og forud for det ligger timerne der går med at lære de nye køer at gå ordentligt, tilrettelægge deres kost, passe deres pels og meget mere.

På trods af alt det hårde arbejde som Karsten Andersen og resten af familien lægger i deres udstillingsdyr, så er han alligevel påpasselige med at skrue ambitionerne til dette års dyrskue for højt op.

- Det handler også om at ramme dagsformen. Der er mange besætninger som også gør meget ud af det, så man skal ikke sætte forventningerne for højt. Jeg vil hellere blive positivt overrasket, fortæller Karsten Andersen.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle