Dårligt høår får landbrug til at importere fra Australien

Muggen hø og mangel på ordenligt kvalitet har fået Knardrupgaard til at importere hø lavet på grøn havre fra Australien. "Vi kan stå inde for kvaliteten," fortæller indehaver.

Ustabilt sommervejr har betydet mangel på stråfoder af ordentligt kvalitet. Det mener planteavlsvirksomheden Knardrupgaard, der som alternativ nu vil importere hø lavet på grøn havre fra Australien.

"Vi laver store mængder foder til heste, men det har været rigtig svært i år på grund af ustabilt vejr. Vi har høstet hø på omkring 70 hektar, og det er fuldstændig unormalt, at vi har udsolgt allerede nu. Derfor mener jeg, at det her kan være et alternativ," fortæller indehaver Søren Vestergaard.

hovedafgrøden i Australien

Knardrupgaard i Stenløse på Sjælland drives som planteavlsejendom, og på de i alt 117 hektar producerer de wrap, hø og halm primært til heste.

Det nye alternativ bliver produceret på en farm i Vestaustralien med et areal på 10.000 hektar.

Den grønne havre høstes, før den sætter kerne og tørres på marken i tre-fire døgn. Bagefter bliver det presset i bigballer og dernæst i mindre baller af 25 kg.

"Grøn havre er hovedafgrøden i Vestaustralien, når du snakker hø. Der kommer ikke støv eller fremmedlegemer ind i, mens det tørrer, og du når ned på et vandindhold på under 10 procent. Så du har en meget ren vare, der ikke har været håndteret særlig meget," fortæller Søren Vestergaard.

koster på miljø og priser

Den første fragt ankommer i midten af oktober i blokke af 600 kg. Hver blok består af 24 baller med en pris på 4,00 kr. ex. moms pr. kg.

Selvom det er i den dyre ende, mener Søren Vestergaard, at det er billigere for hesteejerne på lang sigt.

"Vi står i en fodersæson med næsten intet ordentligt hø. Jeg ved, der står mange syge heste på grund af dårlig stråfoder. I stedet for altid at fokusere på pris, bør hesteejere tænke lidt længere fremad og se på, hvad det koster at have en syg hest, og så har det mindre betydning, at stråfoderet er en anelse dyrere," mener Søren Vestergaard.

Udover en dyrere fragtpris har det også påvirkning på miljøet. Dog ser Søren Vestergaard det ikke som et tungt problem.

"Jeg må indrømme, at jeg ikke har gjort de store tanker, for hvad er alternativet? Vi kan jo kigge på wrap, hvor kilometervis af plastik bliver brugt, og der er jo også en del miljøbelastning. Med de klimaforandringer vi er i, bliver ustabil sommervejr en hyppigere tendens," pointerer han.

Kunne I ikke bare skaffe hø fra lande, der er tættere på Danmark?

"Du vil kunne finde noget i Norge og Sverige, men de har også været ramt af ustabilt sommervejr. Det samme gælder Nordeuropa. I Sydeuropa som Portugal er fragten endda dyrere med lastbiler frem for at transportere det i et containerskib," siger Søren Vestergaard.

Vi kan stå inde for det

Erfaringen med havre-hø har Søren Vestergaard fra selvsamme farm, som han boede og arbejdede på i to år tilbage i slutningen af 1990'erne.

Indtil videre har projektet ifølge Søren Vestergaard skabt stor interesse.

"Havre-høet vil ligge en anelse højere på sukkeret og en anelse lavere på proteinet, men vi har fået mange interesserede. De synes selvfølgelig, at varen er dyr, men de kender også kvaliteten, som vi repræsenterer," siger han.

"Det er den højeste kvalitet, Australien kan opnå, og den kan vi stå inde for," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle