Effektivitet sender dansk landbrug i top i ny klimarapport

Udvalgt til weekend: Selvom dansk landbrug ligger i front, når det kommer til klima, bider naboerne os i haserne.

Dansk landbrug placerer sig i den absolutte top blandt de mindst klimaudledende lande i en ny rapport.

Rapporten stammer fra det internationalt anerkendte, amerikanske institut World Ressources Institute (WRI), der har sammenlignet en række primært vestlige landes produktion af svinekød og mælkeprodukter.

Det er især en meget høj foderudnyttelse, der bringer den danske udledning ned, mens også håndtering af husdyrgødning samt det kølige klima giver en mindre fordampning af klimagasser end andre lande.

Det forklarer forsker og hovedforfatter bag rapporten Timothy Searchinger fra Princeton University.

"Noget handler om dygtigt management, mens noget handler om held. Man kan tage de rigtige beslutninger, mens vejret kan give et godt eller dårligt år", siger han.

Tæt i toppen

Der er gode grunde til at være stolt af den danske indsats, men det giver også udfordringer.

"Danske landmænd kan være meget stolte af, hvor langt de er nået, men nu kommer det svære frem mod at blive klimaneutral. Når man ligger i front, er der ikke nogen lande foran, man bare kan kopiere", siger Timothy Searchinger.

En anden ting, forskeren hæfter sig ved i rapporten, er, at det er enormt tæt i toppen af de mindst klimaudledende lande.

"I kan godt prale af at ligge forrest, men konkurrenterne er lige i hælene", siger han.

På mælkesiden ligger Danmark en snert efter USA og Holland, mens vi ligger i front på svinesiden med Tyskland og Holland lige efter.

Timothy Searchinger understreger, at der er usikkerheder i rapportens data. F.eks. betegnes Polens lave udledning fra husdyrgødning som "noget tvivlsom".

viden spredes hurtigt

At Danmark ligger i front overrasker ikke L&F-formand Martin Merrild, der alligevel studser over, at forspringet ikke er større:

"Jeg kan bare konstatere, at de andre lande også kan læse og skrive, og at viden spredes hurtigt", siger formanden, der ikke mener, at tætheden blandt de bedste dræber argumentet om, at udledningen bliver større, hvis produktion flytter ud af Danmark:

"Jeg har aldrig tænkt på Tyskland eller Holland som de steder, hvor produktionen flytter hen, hvis den lukker i Danmark. Det er fjernere lande, hvor udledningen er en anden".

plads til forbedring

Hos Concito, der kalder sig Danmarks grønne tænketank, mener klimaanalytiker Jesper Svensgaard, at rapporten ikke giver anledning til, at man kan læne sig tilbage i landbruget.

"Det er superfint, at vi er i front, men det er sammen med en masse andre lande. Derfor kan vi bruge rapporten til at konstatere, at vi ligger fornuftigt, men der er plads til forbedring, hvis vi skal promovere os selv som verdens mest klimaeffektive landbrug", siger han.

Læs hele historien i LandbrugsAvisen nr. 22, der udkommer i weekenden.

Faktaboks

Om rapporten:

  • Det var Landbrug & Fødevarer, der bad WRI lave en rapport, hvor man sammenlignede klimaudledningen i forskellige lande.
  • Hovedforfatteren er ikke lønnet af L&F eller WRI, ligesom L&F kun har betalt en mindre del af rapporten.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle