Efter 12 års kamp: Danmarks næststørste nationalpark er nu stiftet

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er efter 12 års arbejde en realitet.

Danmarks femte nationalpark er nu helt på plads, skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver med sine ca. 26.250 hektar den næststørste danske nationalpark. Den går på tværs af de fem nordsjællandske kommuner Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Hillerød og Helsingør.

Projektet har været undervejs i 12 år, siden 2005, og har undervejs været tæt på at gå i stå. Folketinget har to gange sagt nej, fordi nationalparken ikke var sammenhængende nok. I sidste ende lykkedes det at få 238 lodsejere med, på frivilligt basis, kom det frem sidste år.

Folketinget har også med sin godkendelse sidste år udtrykt, at de fortsat ønsker, at nationalparken bliver mere sammenhængende.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som den femte danske nationalpark på grund af områdets unikke natur-, landskabs- og kulturhistoriske værdier. Omkring halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder med internationalt betydningsfuld natur. De mange historiske kulturspor omfatter bl.a. parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg Slot og Kronborg, Esrum Kloster samt de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk.

Socialdemokratiet lægger vægt på, at nationalparken fortsat kan vokse:

"Nationalpark Kongernes Nordsjælland er blevet endnu større efter høringsrunden, og det er godt, at den kan udbygges med endnu flere områder og lodsejere også i fremtiden. Det sikrer både naturmæssig og kulturel mangfoldighed til glæde for borgerne, der bor i Nordsjælland, for turisterne og bæredygtig udvikling af det lokale erhvervsliv", siger nationalparkordfører Christine Antorini (S).

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udtrykker tilfredshed.

"Med sine store skove og søer er Danmarks nye nationalpark fuld af unikke og enestående elementer af den danske natur. Både private lodsejere og kommunerne fortjener stor ros for det store engagement, de har lagt i projektet fra dag ét. Jeg ser frem til at følge den fortsatte udvikling af Kongernes Nordsjælland", siger Esben Lunde Larsen.

Bestyrelsen

Bestyrelsen for Nationalpark Kongernes Nordsjælland kommer til at bestå af 12 medlemmer. De indstilles af:

  • Fredensborg Kommune, Gribskov Kommune, Halsnæs Kommune, Helsingør Kommune, Hillerød Kommune
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Friluftsrådet
  • Landbrug & Fødevarer
  • Danmarks Jægerforbund
  • VisitDenmark
  • Naturstyrelsen
  • En lodsejerrepræsentant
  • Hertil kommer to pladser til det lokale nationalparkråd.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland forventes at blive indviet i foråret 2018.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle