Efter 14 måneders kaos: Endelig får skovejer sine penge fra Landbrugsstyrelsen

Til gengæld må Bent Bastrup se langt efter af få refunderet renteudgifterne for de penge, han har manglet i 14 måneder.

"Sidder du ned”, lyder det fra Bent Bastrup, da han ringer til mig.

Og jo, jeg kan bekræfte, at jeg sidder ned. For netop da han ringer, sidder jeg i bilen og er på vej til at besøge ham for at høre hans historie om de 80.460 kr., han i 14 måneder har ventet forgæves på at få udbetalt i støtte for den skov, han plantede på sin gård i Hornslet helt tilbage i 2011.

”Kan du gætte, hvem jeg har fået mail fra her til morgen kl.6.52?”, spørger han og svarer straks selv på spørgsmålet:

”Jeg har fået mail fra Landbrugsstyrelsen. De skriver, at jeg får pengene nu. Det er næsten ikke til at tro”, siger en glad og samtidig meget overrasket skovejer.

Pengene havde han haft til gode siden 20. april 2019. Det var anden og sidste rate af støtten til den skov, han plantede på sit lille landbrug.

Rent kaos

Vi overvejede kort, om vi skulle aflyse vores aftale, nu da pengene efter 14 måneders ventetid pludselig alligevel er på vej. Men vi bliver enige om, at det da trods alt også er en god historie nu, når Landbrugsstyrelsen meddeler, at pengene er på vej, efter at styrelsen gang på gang og i lang tid er blevet ristet og skældt ud for den manglende udbetaling i både LandbrugsAvisen og andre medier.

”Det har jo været rent kaos med udbetaling af den støtte”, siger Bent Bastrup.

”En forsinkelse på 14 måneder er simpelthen for længe. Samtidig har jeg kun fået information om forsinkelsen i medierne. Jeg har ikke fået nogen forklaring fra Landbrugsstyrelsen”, siger Bent Bastrup. 

Langt, frustrerende forløb

Bent Bastrups historie begynder helt tilbage i 2011, hvor han planter ni hektar skov på sin 16 hektar store gård på Djursland. Fire år senere får han første rate af tilskuddet til plantning. Endnu fire år senere fortæller han til Landbrugsstyrelsen, at skoven er klar til det sidste såkaldte ’afsyn’, der skal bane vej for, at han kan få anden og sidste rate af det lovmæssige tilskud, han har ret til.

Først seks måneder senere i oktober ankommer styrelsens kontrollant, der efter endt syn oplyser Bent Bastrup om, at ”det ser fint ud”, men at han nok skal regne med, at der går ”et par måneder mere”, før han får pengene udbetalt.

Og det får kontrollanten ret i. Efter at have rykket flere gange for pengene fik Bent Bastrup endelig i går morges besked om, at pengene nu udbetales.

”Det har været et frustrerende forløb. Mens jeg ventede på pengene, kunne jeg læse, at der blev bevilget 70 mio. kr. ekstra til yderligere skovrejsning, samtidig med at jeg ikke kunne få de penge, jeg havde til gode for min egen skovrejsning”, siger Bent Bastrup.

Ingen refunderede renteudgifter

Yderligere melder der sig nu spørgsmålet om tilskrivning af rente for de 80.000 kr. han har haft til gode i 14 måneder.

”I mailen fra Landbrugsstyrelsen står der intet om tillæg af rente for sen udbetaling. Skulle jeg have lånt pengene i banken på en kassekredit i 14 måneder, havde det kostet mig omkring 10 procent i rente eller næsten 11.000 kr.”.

”Når vi almindelige borgere skylder staten penge, kan man være sikker på, at der bliver beregnet rente fra dag ét. Det er frustrerende at mærke, at man bare er den lille mand, der pænt må vente på at få sine berettigede penge med 14 måneders forsinkelse uden nogen som helst forklaring, undskyldning eller kompensation for rentetab”, siger Bent Bastrup.

Hos Landbrugsstyrelsen oplyser enhedschef i afdelingen for Skov- og Naturtilskud Frank Kargo, at den forsinkede udbetaling skyldes, at der har været problemer med at få et gammelt og et nyt it-system til at ’tale’ sammen. 

Han tilføjer, at det dog nu ser ud til, at de mange millioner tilskudskroner, der har manglet at blive udbetalt for skovrejsninger i både 2018 og 2019, er på vej ud til skovejerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle