Efter corona-udbrud: Tönnies angribes fra alle sider

Tyske politikere lægger hele regningen for corona-virus-udbrud hos tysk slagterigigant. Samtidig forlanger de omfattende tiltag.

En krise kommer sjældent alene. Faktisk viser corona-krisen sig lige nu som et yderst omfatttende uvejr fra stort set alle sider i Tyskland, mod slagteriejer Clemens Tönnies, der også er øverste chef for Tönnies-koncernen.

Efter myndighederne i sidste uge lukkede hans suverænt største slagteri i Rheda - der med 140.000 ugentlige slagtninger også er blandt Europas absolut største enheder, er uvejret bare taget til.

Angrebene mod slagteriejeren kommer fra stort set alle sider i sagen, hvor over 1300 medarbejdere nu er testet positive for corona-virus og et helt lokalområde, det såkaldte Kreis Gütersloh, nu er lukket ned som følge af smitteudbrudet på virksomheden.

Politikerne:

De tyske politikere står nærmest i kø nu for at slå hårdt ned på Tönnies-koncernen og påpege, at Clemens Tönnies er ansvarlig for udbruddene.

Hvor den amerikanske præsident Trump reagerede på slagterilukningerne i USA ved at erklære fødevareindustrien for kritisk infrastruktur - og dermed fritog de store slagterivirksomheder for arbejdsgiveransvar for de mange syge, og i nogle tilfælde også døde medarbejdere, er tyskerne helt anderledes indstillet.

Den føderale arbejdsminister Heil har således udtalt, at hans tillid til Tönnies er lig nul - og at han mener, at koncernen må have et civilretligt ansvar og bør stå med alle omkostningerne. Arbejdsministeren mente dog ikke, at forbrugerboykot vil være rimeligt, idet problemet ikke kun ligger hos Tönnies, men hos hele branchen.

"Der er en masse, der skal ændres og ryddes op i denne branche".

De Grønnes leder Anton Hofreiterh udtalte, at han gerne ser Clemens Tönnies bruge sin personlige formue, frem for virksomhedens penge på sagen.

Det sker især med henvisning til den udbredte brug af de såkaldte kolonnearbejdere, som tysk slagteriindustri har haft, og som tyske politikere nu har forbudt med virkning fra næste år. De dårligt lønnede slagteriarbejdere hyres ind på ringe kontrakter via underleverandører og bor ofte tæt og under kummerlige vilkår.

Samtidig har flere politikere luftet mulighed for at stramme reglerne for dyrevelfærd og generelt kødproduktion.

"Kød er for billigt", lyder det fra flere sider.

Lokalområdet:

Der var meldinger om demonstration foran Tönnies-hovedkvarteret allerede i sidste uge fra lokale.

Ud over de 6500 hjemsendte medarbejdere og deres familier, der er sendt i karantæne, har den lokale Kreis Gütersloh også besluttet at lukke skoler og børnehaver frem til sommerferien.

"Den tillid vi viser til Tönnies er lig nul. Så klart må jeg sige det", udtalte Thomas Kuhlbusch, leder af kriseteamet lokalt ifølge ZDF.

Tönnies-koncernen påtog sig i weekenden omkostningerne for en omfattende test-indsats i lokalområdet efter en mængde kritik også fra politisk hold. Noget, der ifølge lokalmediet Westfalen-Blatt meget hurtigt løber op i millioner af Euro.

Imens har koncernen arbejdet på at pakke forsyninger i form af fødevare-hjælpepakker til de over 6500 medarbejdere, der er sendt i karantæne.

 

 

Svineproducenter og landboforeninger

Imens venter de tyske svineproducenter i intens spænding. Tönnies-slagteriet i Rheda slagter op mod hver 7. tyske svin meldte Topagrar mandag, og det er yderst uvist, hvor mange svin der kan flyttes til slagtninger andre steder i koncernen. Især fordi udbening og pakning kan blive flaskehalse for Tönnies-koncernen.

Generalsekretær i den tyske landmandsforening, DBV, Bernhard Krüsken appellerer til, at de tyske slagterivirksomheder ikke benytter lejligheden til at sænke slagtesvinenoteringerne.

Tönnies-koncernen plejer at melde ud til landmænd hver fredag om den kommende uges slagtninger via sin Agrar-blog, men her ligger stadig meldingen fra den foregående uge.

Bitter familiestrid

Tönnies-koncernen har de seneste år været ramt af en bitter familiestrid, hvor nevøen Robert Tönnies, hvis afdøde far startede og drev selskabet sammen med Clemens, flere gange har anlagt sag mod sin onkel for rettighederne til at eje og drive koncernen.

Efter et par år med forholdsvis ro omkring ejerskabet, blussede striden nu atter op i sidste uge. Robert Tönnies forlanger via advokater, at Clemens Tönnies og hans søn Maximilliam træder tilbage og overdrager ledelsen af koncernen til ham.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle