Efter drastisk fald i ordning for at rejse privat skov: Lodsejere søger andre steder hen

Lodsejere fravælger Landbrugsstyrelsens ordning for privat skovrejsning, og går i stedet andre steder hen, når de skal plante skov, lyder det fra skovfoged til Magasinet Skoven.

Tidligere i år kom det frem, at interessen for at etablere ny skov under Landbrugsstyrelsens ordning for privat skovrejsning er i frit fald.

I år var der kun 183 ansøgere, der ønskede at være med i ordningen, som i 2020 ellers kunne tiltrække 479 ansøgninger.

Til LandbrugsAvisen forklarede nogle af de virksomheder, som på vegne af landmænd udfører skovrejsningsprojekterne, at ansvaret for stærkt faldende interesse i at rejse skov, i stort omfang kan tilskrives Landbrugsstyrelsen. Ordningen har de senere år fået massiv negativ omtale, da der har været lang sagsbehandlingstid, både når det kommer til at give tilsagn til nye projekter, og når det kommer til udbetalingen af tilskud.

Til Dansk Skovforenings seneste udgave af sit magasin, Skoven, har man også set nærmere på problemerne med ordningen. Og her lyder det fra både Rasmus Wieland fra HedeDanmark og skovfoged Peter Kjøngerskov fra Naturplant, at frafaldet ikke skyldes manglende interesse for at rejse skov fra lodsejere. Lodsejerne søger i stedet alternativer, men de påpeger, at der kunne være plantet endnu mere skov, hvis Landbrugsstyrelsens ordning fungerede bedre.

Peter Kjøngerskov  siger blandt andet til Magasinet Skoven, at Naturplant  i stedet for Landbrugsstyrelsen i stigende grad arbejder med private organisationer om tilskud til skovrejsning, for eksempel Growing Trees Network, som, lodsjerne oplever, fungerer væsentlig nemmere end samarbejdet med Landbrugsstyrelsen.

 - For os konsulenter er det bureaukratisk og anstrengende at arbejde med Landbrugsstyrelsen. Deres IT virker ikke, og det er tydeligt, at de ikke har ressourcerne til at løse opgaverne: Frister bliver ikke overholdt, og udbetalinger er årevis undervejs. Det er kilde til stor frustration, så det er rart, at der er kommet andre muligheder, når statens ordninger svigter, siger Peter Kjøngerskov.

Landbrugsstyrelsen har til Magasinet Skoven sendt nøjagtig samme svar, som også blev givet til LandbrugsAvisen for to måneder siden. Blandt andet, at styrelsen i forsøget på at løse problemerne med ordningen vil have øget interessentinddragelse i opsætning af ordningen fremadrettet, og at de planlægger en styrket vejledningsindsats over for skoverhvervet i 2022 og 2023, "så tilsagnshavere og konsulenter kan føle sig sikre på forståelsen og forvaltningen af kravene til gennemførsel af skovrejsningsprojekter".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle