Efter flere års udvikling: KMC klar til at sælge kartoffelprotein

Hidtil har protein været et affaldsprodukt fra kartoffelstivelsen hos KMC. Men det kan ændre sig nu, hvor proteinerne kan spises af mennesker.

Fra lavværdi affaldsprodukt til højværdi fødevare. Sådan kan det gå for proteinindholdet i stivelses-kartoflerne, der går til kartoffelmel-producenten KMC.

Andelsselskabet har nemlig nu, efter flere års tilløb med forskning og udvikling, åbnet for salg af sit første protein-produkt, baseret på kartofler, til human ernæring. Det sker under navnet Protafy.

"Hvor det meste af kartoffelproteinet hidtil er gået til dyrefoder, så har vi nu et kartoffelprotein, der kan bruges til human ernæring og ekstra proteinkilde", fortæller adm. direktør i KMC, Jesper Burgaard.

Endnu er lanceringen så ny, at der ikke er regulære kunder til produktet. Protafy er målrettet fødevareindustrien, som også er KMC's kunder på stivelsen, idet det primært er designet til at indgå i fødevarer. Præcis hvilke skal man nu finde ud af, fortæller direktøren.

Endnu intet solgt

"Vi oplever en generel interesse for plantebaserede proteiner, og der er også interesse fra potentielle kunder. Men før vi har et gennembrud på salgssiden, kan vi ikke svare på, hvad det især kan bruges til", forklarer Jesper Burgaard.

Netop derfor skal de danske kartoffelavlere da heller ikke forvente kvantespring på den i forvejen fornuftige afregning, der har fået gennem de seneste år.

"Det kommer ikke til at betyde noget på afregningen med det første. Proteinet ligger på 1-1,5 procent af kartoflen. Der er en større indtjening på proteinet, hvis det går til human ernæring i stedet for dyrefoder, men hvor stor afhænger af typen", siger Jesper Burgaard.

Sidste år fik det nu lancerede produkt en ubetinget opbakning fra Aarhus Universitet, fordi det både er funktionelt og ernæringsstærkt, så det endda kan slå de bælgfrugter, der ellers ofte bruges.

”Kartoffelproteinet er bæredygtigt, mindre allergifremkaldende og så har det en god aminosyresammensætning – en mangel hos bælgfrugter, hvor man kan være nødsaget til at supplere med tilskud. Derudover har kartoffelproteinet et utal af anvendelsesmuligheder fra mayonnaise til skum og de populære plantefars, da proteinet giver struktur i farsen,” fortællerJesper Malling Schmidt, Postdoc ved Institut for Fødevarer Aarhus Universitet.

Protafy kan ifølge produktomtalen både anvendes som ingrediens i vegetarisk og veganske produkter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle