Efter flere uheld: Foreninger kalder på skrappere krav til gyllehåndtering

De seneste måneder har der været flere uheld med gylleudslip i den danske natur. Det får to foreninger til at efterlyse strammere krav til håndteringen af gylle.

Ved både Mern Å på Sydsjælland og i Hummelmose Bæk nær Struer blev vandet farvet sort af gylle i sidste uge. 

Og de to eksempler på gylleudslip står ikke alene, påpeger to foreninger, Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Dansk Sportsfiskerforbund.

Ifølge foreningerne har der været flere uheld i denne sæsons forårsmåneder, der relaterer sig til gylle, der er blevet kørt ud på vandmættede markeder, der ikke kan opsuge næringsstofferne. 

Derfor kalder man nu på skrappere krav til håndtering og udbringning af gylle. Det skriver foreningerne i en pressemeddelelse.

- Det kan have fatale konsekvenser for vandmiljøet, hver gang der sker gylleudslip. Flere steder i landet er det gået galt - andre steder har det været tæt på. Derfor bør der strammes op på kravet til opbevaring og opsyn, når man håndterer store mængder biomateriale, der kan forurene og dræbe naturen, udtaler Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådigver i DN.

Blandt andet foreslår de to foreninger, at kravene til opbevaringskapcitet for gylle hæves med minimum én måned. Så svinebrug skal kunne opbevare 10 måneders gylleproduktion og kvægbrug 8-10 måneders.

Samtidig foreslår de, at alle gylletanke skal overdækkes. 

Der har ifølge en optælling, som DN har foretaget, været mindst 19 omtaler af udslip af gylle og andet lignende biologiske materiale, der er endt i naturen, fra starten af februar og indtil starten af maj i år. 

/san

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle