Efter konkurs: Investor køber stort dansk gods

En swapaftale blev en alvorlig klods om benet for Vibygård Gods A/S, der i februar gik konkurs. Nu har godset fået en ny ejer.

Der er kommet en ny ejer til Vibygård Gods A/S på Sjælland, der er et af Danmarks største økologiske landbrug.

Det bekræfter forpagter og søn af den tidligere ejer af Vibygård Gods A/S, Christian Heslet Jørgensen, over for Landbrugsavisen.dk

"Det er rigtigt, at det er solgt. Men jeg kan ikke sige, hvem det er til", siger han.

Han forventer at kunne fortsætte med sin forpagtning af jorderne.

Ifølge Landbrugsavisen.dk's oplysninger er køberen af godsets hektarer ikke landmand.

Christian Heslet Jørgensen er ejer af Arnakke Gods på Vestsjælland og har i flere år haft forpagtning på Vibygård Gods' økologiske jorder. Samtidig har han de seneste år overtaget en del af Vibygård Gods' jorder i familiens forsøg på at redde godset fra konkurs.

En giftig renteswap fik godset til at gå konkurs i februar, hvilket omfattede tre koncerner, herunder hovedselskabet Vibygård Gods A/S, Ørstedgård A/S og Arnakke Gods A/S. Samlet omfatter de tre godser og storgårde næsten over 800 hektar på Midt- og Nordvestsjælland.

De to sidstnævnte selskaber kautionerede for swap-aftalen, der blev indgået med Jyske Bank i 2008.

Mange interesserede købere

Ejendomsmægler fra EDC i Videbæk, Jan Vistisen, havde i knap en måned haft det 700 år gamle gods til salg i en åben budrunde.

Jan Vistisen kan efter aftale med den nye ejer af godset ikke oplyse identiteten på køberen, ligesom prisen heller ikke er offentliggjort. Mægleren glæder sig dog over, at der var stor interesse for ejendommen.

"Vi fik en hel del bud på ejendnommen i dens helhed. Og efter lidt bedømmelse af det valgte vi en køber, og det er nu solgt", forklarer han.

Ifølge mægleren var der interesse fra både landmænd og folk uden for erhvervet.

"Der var mange, der i forvejen er aktive inden for landbrug. Men der er lige så stor flok, der så det som en god investeringsejendom, hvor man kunne få et afkast svarende til det, man ser inden for landbrug - med få procenter, men stabilt. Hellere det end at købe boligkompleks et sted i København", konstaterer han om købertyperne. Derudover var der også de institutionelle købere på banen.

Skal ikke køre traktor

Mere ønsker han dog ikke at afsløre om køberen.

"Jeg har indtryk af, at det er en, der godt ved, hvordan man griber tingene an. Det er ikke en, der lige selv skal til at sidde på traktoren i morgen, for der ligger lejekontrakt, der går nogle år ud i fremtiden. I det hele taget har alle interesserede været nogle, der har lange tidshorisonter".

Når det gælder prisen på de sjældne sjællandske hektar udbudt, er mægleren lige så kryptisk i sine udtalelser.

"Den er handlet til en pris, som både kurator og panthaver syntes var fornuftig. Og det er nok det, jeg kan sige om den del", siger han om handlen med i alt 279 hektar økologisk landbrugsjord, der altså alle er forpagtet ud, men hvor Jyske Bank havde pant i konkursboet.

Ejendommen har en offentlig vurdering på 40,5 mio. kr. og blev senest i 2005 handlet til 16 mio. kr.

Fastrenteswappen, der havde en løbetid på 30 år til 4,3 procent i rente, har ifølge majoritetsejer Mogens Jørgensen kostet over 50 mio. kr. i dens løbetid frem til starten af 2018.

Opdateret kl. 14.34 med interview med mægler Jan Vistisen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle