Efter kritik af flere anmeldelser og nervøse landmænd: Det hører med til at være myndighed

Når både landbruget og Dyrenes Beskyttelse er utilfredse med Fødevarestyrelsens måde at vurdere transportegnetheden af slagtesvin til eksport, må balancen ligge et godt sted midt i mellem, lyder det fra veterinærdirektør i styrelsen.

Det preller af på Fødevarestyrelsen, når både svineproducenter og dyrlæger skyder med skarpt mod styrelsens "nye linje" i vurderingen af transportegnethed af grise til eksport.

Torsdag eftermiddag sendte en gruppe, der repræsenterer 90 procent af danske svinedyrlæger, et brev til ministeren med en sønderlemmende kritik af, at man efter nytår er blevet væsentligt hårdere i sin vurdering af, hvorvidt en gris kan eksporteres eller ej.

"Vurderingen af den enkelte gris ud fra et veterinærmæssigt synspunkt har ikke ændret sig. Vi skal på samlestederne vurdere, om en gris er i stand til at klare en lang transport, og de faglige retningslinjer har ikke ændret sig", lyder det fra veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

Men noget må have ændret sig, når både procenterne og dyrlægerne siger, at raske dyr, der før nytår fint kunne godkendes, nu bliver sorteret fra og aflivet?

"Vi har overfor vores embedsdyrlæger indskærpet, at vi skal eskalere vores myndighedsudøvelse".

"Det betyder, at kommer den samme producent eller vognmand med grise, der lider af de samme problemer gang på gang, så kan vi ikke længere vejlede, så skal vi sanktionere. Det indskærpede vi allerede i efteråret overfor vores medarbejdere".

Den indskærpning har ifølge gruppen af dyrlæger betydet, at både vognmænd og landmænd er rystende nervøse for at sende dyr afsted, fordi selv små ting på grisen nu giver politianmeldelse. Hvad siger du til?

"Det hører med til at være en statslig forvaltning med et eskalerende princip. Hvis en vognmand eller landmand bliver ved med at overtræde reglerne, så betyder det sanktioneringer".

"Derfor kan vi heller ikke afvise, at antallet af sanktioneringer er steget".

Danske Svineproducenter har kritiseret, at et tabt øremærk nu udløser en vurdering som ikke-transportegnet og en politianmeldelse, mens gruppen af dyrlægerne kritiserer, at små sår på haler og mildere grad af øresår og øresut gør det samme. Hvad siger du til det?

"Jeg vil gerne se dokumentation for, at et tabt øremærke har haft de konsekvenser. Det er jeg helt uforstående overfor".

"Men til de andre ting er jeg klar over, at dyrlægerne har den opfattelse, og derfor er jeg ved at arrangere et møde med Den Danske Dyrlægeforening, så vi kan diskutere det her".

"Jeg hører, hvad de siger, og nu må vi sætte os ned og tage diskussionen".

I august blev Fødevarestyrelsen udsat for massiv politisk kritik, fordi mange sager om overtrædelser ikke blev fulgt op med sanktioneringer. Handler det her om, at I nu skruer vildt op for antallet af sanktioneringer for at sende et signal?

"Jeg kan kun forholde mig til, at landbruget er vildt utilfredse, men det er Dyrenes Beskyttelse også. Og så må vi ligge et godt sted midt i mellem, når begge parter er utilfredse".

Landbrugsavisen.dk har spurgt styrelsen efter en opgørelse over antallet af politianmeldelser for årets første dage i 2019, men tallene ventes først klar i slutningen af februar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle