Efter lang tids rygter: Afrikansk svinepest har ramt Thailand

De thailandske myndigheder bekræfter, at landet er blevet ramt af afrikansk svinepest.

Længere tids spekulationer om afrikansk svinepest (AFS) har ramt Thailand er blevet bekræftet.

Det skriver Pig Progress.

Flere af Thailands nabolande har været smittet med den frygtede svinesygdom, og derfor har det vakt undren, at Thailand er gået fri.

Flere gange har der været mistanke om smitte med ASF i Thailand - blandt andet da Vietnam suspenderede import af thailandske grise, fordi der var fundet spor af afrikansk svinepest hos grisene. Ved efterfølgende undersøgelser afviste de thailandske myndigheder, at der var spor af smitten på de grise, der var transporteret til Vietnam.

Allerede tilbage i december blev en kælegris konstateret smittet med AFS, og test fra et slagteri tæt på Bangkok har vist, at en ud af 309 prøver var testet positiv for ASF. 

Mandag var de thailandske myndigheder fortsat afvisende over for, at landet skulle have smitten, men allerede tirsdag i denne uge er der afsat midler til at kompensere mindre landbrug i 56 provinser, der sidste år slog besætning ned for at forhindre ASF.

Meldingen om smitten på slagteriet kom kun kort tid efter 14 fakulteter i fællesskab har udtrykt dyb bekymring for tilstedeværelsen og smitten med ASF.  

De skrev blandt andet: "Der har været et stort antal af døde grise i forskellige områder af Thailand i et stykke tid. Det har givet tab til svinegårdene, særlig de små og mellemstore gårde".

Målt på antal grise i landet, er der også meget, der tyder på, at AFS har ramt landet hårdt. Normalt produceres 19 mio. grise i Thailand årligt. Det antal forventes i år at lande på blot 13 mio. grise, og derofr har de thailandske myndigheder suspenderet eksporten af levende grise frem til 5. april.

De færre grise kan allerede ses på priserne, der er steget 30 procent på et år.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle