Efter nye regler: Landmand bygger hele fem vådområder

Udvalgt til weekend: Store bassiner skal fjerne kvælstof fra 700 hektar nordjysk landbrugsjord

Når Klaus Aage Bengtsons fem minivådområder engang står færdige, kan han fjerne kvælstof fra drænvand fra 700 af sine i alt 1.100 hektar økologisk landbrugsjord.

Det lyder ambitiøst, men ikke desto mindre er han godt i gang på sin bedrift i Nordjylland.

Første minivådområde, som blev ansøgt i 2018, er stort set færdigt, mens gravearbejdet på to ud af de fire, han har ansøgt om i 2019, er begyndt.

"Det er rigtig spændende, og jeg ser nogle store fordele i forhold til, at jeg kan styre afvandingen af min jord meget bedre", siger landmanden, der lige nu har sat gravningen på kort pause, mens der lægges såsæd i jorden.

Bygger med ro i sindet

Dermed har piben fået en anden lyd hos Klaus Aage Bengtson, som var en af de fortvivlede landmænd, der i efteråret overvejede at skrinlægge planerne om at lave minivådområder. En ændring af reglerne for, hvordan det færdige anlæg bliver kontrolleret, har dog fået ham tilbage på sporet.

"Reglerne er blevet lempet gevaldigt, og jeg mener, det er blevet rettet så tilpas, så jeg godt tør bygge med ro i sindet", siger Klaus Aage Bengtson.

Først og fremmest er det nu tilladt at indsende egen dokumentation af minivådområdet fra en landmåler, og dernæst er kravene til anlæggets dimensioner blevet lempet en smule.

"Jeg har haft landmåler på, og der var et par ting, der skulle rettes op, så det har vi gjort. Så var han der igen, og nu er det i orden. Nu afventer jeg bare Landbrugsstyrelsens kontrollører, men det besøg er så blevet udsat pga. corona", siger Klaus Aage Bengtson og tilføjer:

"Det er skønt, at jeg nu selv har den dokumentation fra landmåleren. Så kan jeg bevise, at det var, som det skulle være, da det blev bygget".

Fantastisk dræntilstand

Med et minivådområde reducerer Klaus Aage Bengtson udledningen af kvælstof til vandmiljøet, og her føler han et særligt ansvar som økolog.

"Jeg ved godt, at nogle er uenige, men jeg er af den opfattelse, at vi som økologer har en lidt større udledning af kvælstof end konventionelle pga. den måde, vi behandler jorden på, og så er det jo dejligt, at vi kan fjerne mellem 40 og 50 pct. af kvælstoffet med de her områder", siger Klaus Aage Bengtson.

Alle hans fem minivådområder skal laves med pumpe, og det giver andre fordele.

"Vi får en fantastisk dræntilstand. Vi har jo set i efteråret, hvordan vandet stod så højt i grøfterne, at det ikke kunne løbe fra markerne, men det kan vi styre bedre med pumperne".

Ud over 700 af sine egne hektar kommer minivådområderne også til at omfatte 200 af naboernes hektar, men så er der vist heller ikke plads til flere minivådområder hos Klaus Aage Bengtson.

"Så skal jeg i hvert fald til at fintænke for at finde plads", siger han.

Faktaboks

Klaus Aage Bengtson:

  • Driver 1.100 hektar økologisk planteavl i Nordjylland ved Gandrup øst for Aalborg.
  • Har fået tilsagn om støtte til fem minivådområder. Et fra ansøgningsrunden i 2018 og fire i 2019. 
  • Med de fem anlæg kan han rense drænvand fra i alt 900 hektar, hvoraf 700 er hans egne.
  • Alle fem minivådområder etableres med pumpe.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle