Efter opråb fra konsulenter: Minister vil forlænge EU-ansøgningsrunde

På sin første offentlige optræden som fødevareminister bekendtgjorde Jacob Jensen (V) mandag aften, at han vil give konsulenter og landmænd en uge mere til at søge landbrugsstøtte. Det sker efter, at konsulenter i sidste uge i LandbrugsAvisen var ude med kritik, som Landbrugsstyrelsen afviste.

Fristen for at søge landbrugsstøtte i 2023 bliver ikke 16. april, men en uge senere. 

Det var den konkrete nyhed, som fødevareminister Jacob Jensen (V) havde taget med, da han mandag aften stod foran 650 landmænd i Agerskovhallen til den traditionelle nytårskur, som SLF arrangerer.

Det var Jacob Jensens første offentlige optræden siden, at han kort før jul blev udpeget som ny minister.

At fristen bliver rykket skyldes, at planteavlskonsulenter i sidste uge i  LandbrugsAvisen var ude med kraftig kritik af, at der er i år er kortere tid til at lave EU-ansøgninger end normalt. I år der er 50 hverdage til at lave ansøgninger, hvilket er omtrent en arbejdsuge mindre end normalt.

Ifølge Landbrugsstyrelsen er begundelsen for at give kortere tid til årets ansøgningsrunde, at man i år ét efter, at den nye landbrugsreform træder i kraft, skal have tid til at kontrollere ansøgningerne. Sådan lød det i sidste uge fra Landbrugstyrelsens direktør, Lars Gregersen.

Men den begrundelse bliver altså skudt ned af den nye fødevareminister. På mødet i Agerskov gentog Jacob Jensen, hvad han sagde kort efter sin tiltrædelse, nemlig at han vil arbejde for, at der kommer enklere regler for landmænd. Han fortalte i Agerskov, at han derfor har bedt om, at der bliver sat gang et arbejde i gang om, at man får systematiseret og afbureaukratiseret på landbrugsområdet. Også når det kommer til ”it og frister”.

- Og derfor vil jeg også gerne her i aften sige, at som det fremgik i LandbrugsAvisen, så er det en frist for at indsende ansøgningsskemaer, som er blevet kortere i år end tidligere. Det har jeg bedt om, at det bliver lavet om. Så fristen bliver forlænget med en uge, sagde Jacob Jensen.

Han fortalte, at i tilfælde af, at Landbrugsstyrelsens it-systemer under årets ansøgningsrunde er nede - hvilket er sket under tidligere ansøgningsrunder - så skal det ikke gå ud over landmanden, men ”systemet”. Altså fristen bliver, ifølge fødevareministeren, tilpasset tilsvarende, hvis ikke virker.

- Det er bare et eksempel på den måde, som jeg tænker, at vi skal arbejde. Systemet skal være til for landmanden, ikke omvendt, lød det fra Jacob Jensen, der efterfølgende fik klapsalver fra salen.

Under mødet blev Jacob Jensen også forholdt en anden frist, der i årevis har medført kritik fra landmænd. Nemlig efterafgrødefristen 20. august. Her lød det fra ministeren, at den vil han gerne være med til at se på, men det kræver, at man kan lave noget, som også lever op til de regler for kontrol, som stammer fra EU.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle