Efter rekord på rekord på rekord: DLF budgetterer med faldende dækningsgrad

Efter endnu et rekordregnskab forventer DLF en faldende dækningsgrad som følgende af den økonomiske krise. DLF-formand slår dog fast, at selskabet er stærkt rustet til at imødegå krisen.

Der er ikke mange udefrakommende omstændigheder, der i løbet af årene har kunnet knække DLF’s næsten ubrudte vækstrejse med det ene rekordregnskab efterfulgt af det næste.

End ikke en global pandemi ramte frøkoncernen i nævneværdig grad.

Men den igangværende økonomiske krise med høj inflation og stigende renter vil blive en faktor, der i et eller anden omfang kommer til at påvirke frøkoncernen.

I DLF-bestyrelsens beretning, der blev fremlagt på selskabets generalforsamling i Nyborg tirsdag, lagde bestyrelsesformand Christian Høegh-Andersen op til, at inflationen, og forbrugernes tilbageholdenhed, vil få en betydning, uden at han dog satte konkrete tal på.

- Vi står overfor et forretningsår, hvor global økonomisk usikkerhed kan påvirke vores indtjening som følge af Ukrainekrisen og manglen på råvarer til energi, lød det fra bestyrelsesformanden.

Forventer ændret forbrugsmønster

Krisen vil sætte sig i forbrugsmønsteret, er meldingen fra formanden.

- Som tidligere vil efterspørgslen på plænefrø være mere konjunkturfølsom end frø til landbrugsformål, hvor stigende mælke- og kødpriser imødegår de stigende omkostninger til energi og gødning, lyder det i beretningen fra formanden.

Ifølge DLF-formanden er der stort fokus på at få sendt omkostningerne videre i så høj grad som muligt, men han erkendte også, at det vil være vanskeligt, fordi DLF forvejen ligger på et højt prisniveau.

Derfor budgetterer DLF med en faldende dækningsgrad.

- Vi har for at imødegå de stigende omkostninger iværksat et større investeringsprogram som har til formål at sikre en større omkostningseffektivitet på produktionssiden gennem yderligere automatisering af arbejdsprocesser, lød det fra formanden.

Christian Høegh-Andersen slog dog også fast, DLF på trods af de udefrakommende udfordringer står stærkt:

- Desuagtet står vi stærkere end nogensinde som den største spiller inden for nichen græs- og kløverfrø med en stærk produktportefølje, som imødekommer kundernes nuværende og fremtidige krav til kvalitet, miljø og klima, sagde han.

- Vi vil fortsat som selskab aktivt gennem innovation så morgenda-gens grønne løsninger og derigennem bidrage til den globale grønne omstilling i en verden, hvor spillepladen er mere dynamisk end vi har set længe.

Historisk godt regnskab

De lidt mere dystre fremtidsudsigter overskyggede imidlertid ikke den rekordfortælling, som de mange DLF-repræsentanter er mødt op i Nyborg for at fejre tirsdag.

Her kunne administrerende direktør i DLF, Truels Damsgaard, præsenterer sit sidste regnskab, inden han overlader topchef-stafetten til Søren Halbye.

Regnskabet er det stærkeste regnskabsresultat til dato med en omsætning på 8.477 mio. kroner og et EBIT på 713 mio. kr. i regnskabsåret 2021/22.

DLF har leveret stærke resultater på vigtige kernemarkeder i Europa, Nordamerika, Sydamerika og Oceanien, fremgår det af regnskabet.

Ved regnskabsgennemgangen på generalforsamlingen konstaterede Truels Damsgaard, at høsten 2021 i gennemsnit havde resulteret i en rekordhøj frøafregning på 18.000 pr. ha til selskabets frøavlere.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle