Efter seks år: Nu får unge landmænd millionarv

Ved sin død i 2014 testamenterede landmand Rasmus Peter Nielsen en million-arv til unge landmænd. Arven har været flere år undervejs, men nu har 10 unge landmandsstuderende fået del i arven.

Ved sin død i 2014 efterlod den 79-årige gårdejer Rasmus Peter Nielsen sig en stor millionarv, og den har 10 unge landmænd nu fået del i.

Da landmanden, der hele livet arbejdede på slægtsgården ved Slagballe ved Horsens, gik bort for seks år siden testamenterede han en stor del af sin formue til en ny fond i eget navn, der skal støtte unge landmænd under deres uddannelse.

I alt blev der efterladt over otte millioner til de kommende generationer af landmænd, der det seneste år har været investeret på forskellige obligationer og aktier for at skabe et sikkert overskud til udbetaling af legater.

Ifølge testamentet skal fonden uddele 10 legater af 25.000 kroner hvert år.

"Det er utroligt glædeligt, vi har nu uddelt 10 legater til unge landmænd under uddannelse. Det er jo fantastisk flot at en landmand, der ikke havde megen nær familie tænkte, at arven skulle bruges til at give de unge mennesker et tilskud", siger Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening, der skal agere fondsbestyrelse og stå for uddelingen af pengene.

Pengene blev officelt overrakt ved landboforeningens generalforsamling.

Ikke svært at finde unge landmænd

Der står i fondets fundats, at midlerne fortrinsvis skal uddeles til personer fra de gamle Brædstrup og Them
kommuner, der søger uddannelse inden for landbrugsområdet.

Det frygtede Henrik Nielsen ville betyde, at det ville blive svært at komme af med pengene, fordi området er småt, og der er for få unge landmænd. 

Heldigivs viste det sig at god omtale i både landboforeningens nyhedsbreve og på landbrugsskolen sagtens kunne trække 10 unge landmænd frem i området.

"Det var lige tilpas. Vi fik lidt flere ansøgning end de 10, men resten var ikke kvalificerede, og de ti vi har valgt udfylder kriterierne om at bo i området og være igang med en landbrugsuddannelse", siger en glad og tilfreds Henrik Nielsen.

Og penge var der også nok af. Med negativ rente nogle steder var fondsbestyrelsen også noget spændt på, hvilket afkast de otte millioner kunne give. Heldigivs var der et fint udbytte, der sagtens kunne dække udbetalingerne på i alt 250.000 kr.

"Vi var blevet stillet lidt i udsigt, men vi turde ikke håbe på det", siger den østjyske landboformand.

Pengene er ikke øremærket noget specielt, men skal støtte unge landmænds skoleophold.

Arv trak i langdrag 

Oprettelsen af fonden har trukket i langdrag siden Rasmus Peter Nielsens død i 2014, og det er først nu  seks år efter landmandens død at pengene kommer ud og gøre gavn.

Indtil nu har langsom proces, fejl i regnskaberne og skifterettens arbejdet trukket processen ud.

"Det har taget lang tid, og det er da utroligt at det skal tage så lang tid med sådan en opgørelse af et dødsbo og oprettelse af en fond, men nu er arbejdet heldigvis færdigt", siger Henrik Nielsen fra Østjysk Landboforening.

Også næste år kan 10 unge landmænd søge legater fra fonden.

Faktaboks

Fondets fundats

 • Rasmus Peter Nielsen Fond har til formål at støtte unge landmænds skoleophold i forbindelse med landmandsuddannelse.
 • Legatet skal kunne tilfalde personer af begge køn fra de gamle Brædstrup og Them kommuner.
 • Grundkapitalen udgør kr. 8.198.764,38, og det er renter og afkast heraf, som kan søges som legater.

Modtagerne af et legat på 25.000 kr. fra Rasmus Peter Nielsen Fond i 2020

 • Sarah La Cour
 • Sven Verstegen
 • Mathilde Jepsen
 • Søren Kristian Ravn
 • Jens Peter Hedevang 
 • Louise Maiken Hansen
 • Thomas Peter Knudsen
 • Simon Løkke Asmussen
 • Rasmus Killerich Nielsen 
 • Andreas Bernhard Dahl Kristensen 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle