Efter syv måneders indespærring: Lørdag må hønsene igen komme ud i det fri

Risikoen for fugleinfluenza er nu så lav, at Fødevarestyrelsen fra midnat ophæver kravet om at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være lukket inde og under tag.

Ved midnat fredag bortfalder kravet til de professionelle fjerkræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde enten under tag eller fuglenet.

Også de mange hobbyhønseavlere kan nu igen snart lukke deres høns ud i haven. 

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed slutter knap syv lange måneder, hvor alt dansk hobbyfjerkræ og fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været spærret inde for at undgå, at dyrene bliver smittet med den ekstremt smitsomme fugleinfluenzatype H5N8.

Prisen har dog været dyr. Frilandsproducent Bent Jepsen har tidligere fortalt, hvordan det koster ham mindst 3.000 kr. om dagen, at han har skulle holde sine frilandshøner indendørs, da det betyder, at han ikke har kunne sælge sine æg som som frilandsæg, men har måtte sælge den til den konventionelle notering.

Truslen er mindre

Fødevarestyrelsen har valgt at ophæve reglerne, fordi man vurderer at risikoen for, at vilde, smittede fugle smitter dansk fjerkræ er faldet. Dermed er den såkaldte trusselsvurdering sænket fra "høj" til "lav", og det betyder, at fjerkræet igen må komme ud.

"Den lave risiko afspejles bl.a. i, at der ikke har været smitte i fjerkræbesætninger siden 21. april. Forekomsten af døde vilde fugle med fugleinfluenza, er ligeledes faldet til et lavt niveau", skriver Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen overvåger dog stadig situationen nøje, og "er klar til at hæve trusselsniveauet om nødvendigt", lyder det.
 
Fødevarestyrelsen hævede tilbage i begyndelsen af november trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til høj, og påbød fjerkræavlerne at holde deres fjerkræ inde. Dermed har dyrene skulle gå inde fra 6. november til nu 29. maj.

Trods krav om bl.a. indelukning bredte fugleinfluenzaen sig i løbet af 2020 og 2021 til i alt 15 besætninger, og mere end 155.000 fjerkræ er blevet aflivet.

De 15 udbrud har også lukket ned for en stor del af danske fjerkræeksport. Rammes en europæisk besætning af fugleinfluenza, lukker en række tredjelande uden for EU for deres import af dansk fjerkræ i mindst tre måneder.

Det koster på bundlinjen hos både avlere, slagterierne og resten af følgeerhvervet. Et Skøn fra branchen har tidligere lydt på et tab på omkring 100 millioner kroner – alene ved et enkelt udbrud.

Må stadig ikke fodre ude

Selvom både høns, fasaner, gæs og andet fjerkræ nu igen må gå ude, må man stadig ikke fodre dem i det fri.

Det skyldes, at vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, og stadig i værste tilfælde kan bære smitten. Fødevarestyrelsen anbefaler også fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, forsøger at undgå at bringe smitte med ind til deres dyr, bl.a. ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene.

Endvidere er det fra lørdag også tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ.  

Faktaboks

Finder man en død fugl i naturen, som man tror kan være død af fugleinfluenza, kan man stadig melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen Fugleinfluenza Tip.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle