Efter tjenstlig undersøgelse ovenpå minksag: Thorkild Fogde genindtræder i tjenesten

Efter tjenstlige undersøgelser og forhør er Thorkild Fogde frikendt for at have begået tjenesteforseelser i minksagen og genindtræder på posten som rigspolitichef.

Efter en hjemsendelse på næsten fem måneder genindtræder Thorkild Fogde fra og med fredag som rigspolitischef.

Det oplyser Justitsministeriet.

Thokild Fogde blev hjemsendt, efter at der i Minkkommissionens beretning, der blev afleveret i slutningen af juni, var rejst en hård kritik at hans rolle i sagen om aflivningen af alle danske mink i november 2020.

Her fik minkavlerne besked om, at de skulle aflive alle mink, men uden at selve lovhjemlen var på plads.

Thorkild Fogde var en af de personer, der kendte til den manglende lovhjemmel, men som ifølge Minkkommissionen undlod at bruge sin viden til at bringe minkavlerenes ud af den 'vildfarelse', at de skulle aflive alle deres mink.

Kendte tidligt til manglende lovhjemmel

Thorkild Fogde havde ellers flere lejligheder til at gøre opmærksom på den manglende lovhjemmel. Blandt andet havde han muligheden på et pressemøde, der foregik tre dage efter at Mette Frederiksen havde fortalt, at det var besluttet, at alle mink i Danmark - inklusive avlsdyr - skulle aflives.

Forhørsledelsen, der har stået for undersøgelsen, har ifølge Justitsministeriet afleveret sin beretning til justitsministeren. Konklusionen er, at Thorkild Fogde ikke har begået nogen tjenesteforseelse i nogle af de fire forhold, der var blevet rejst imod ham.

Blandt andet konkluderer forhørsledelsen i forhold til pressemødet lørdag den 7. november 2020, at 'Thorkild Fogde ikke havde pligt til at foretage noget med henblik på at bringe minkavlerne ud af en mulig vildfarelse.'

Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler i forbindelse med genindsættelsen som rigspolitichef:

- Forhørsledelsen med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen er nået frem til, at Thorkild Fogde ikke har begået nogen tjenesteforseelse. Jeg har naturligvis lagt forhørsledelsens konklusion til grund. Rigspolitichef Thorkild Fogde vil på den baggrund genindtræde i tjenesten.

Tidligere justitsminister hjemsendte Fogde

Den daværende justitsminister, Mathias Tesfaye (S), besluttede som opfølgning på Minkkommissionens rapport den 24. august - på baggrund af rådgivning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som havde rådført sig med Kammeradvokaten - at indlede disciplinærforfølgning mod rigspolitichef Thorkild Fogde i form af et tjenstligt forhør.

Det tjenstlige forhør er blevet gennemført af en forhørsledelse bestående af forhenværende højesteretspræsident Thomas Rørdam (formand), landsdommer Annette Dellgren og landsdommer Jens Hartig Danielsen.

Thorkild Fogde genindtræder som rigspolitichef i dag, og Lene Frank genindtræder som politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Læs her, hvorfor Thorkild Fogde blev fritaget fra tjeneste:

  • Minkkommissionen offentliggjorde i juni sin beretning. Her vurderede kommissionen, at der var grundlag for at indlede tjenestemandssager mod ti topembedsmænd. Herunder Thorkild Fogde.
  • Thorkild Fogde var på et møde 5. november 2020 blevet bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle danske mink.
  • Alligevel fortsatte politiet i flere dage med den ulovlige plan om at bistå opgaven med at aflive alle mink i Danmark.
  • På den baggrund vurderede Minkkommissionen, at Fogde "ikke reagerede med den nødvendige hast", da han blev bekendt med, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink i Danmark.
  • Desuden var rigspolitichefen med til at give "groft vildledende oplysninger til offentligheden", da han deltog på pressemøderne 4. og 7. november 2020, lød det.
  • Det fik samlet set Minkkommissionen til at vurdere, at:

"Thorkild Fogde har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning."

  • * Medarbejder- og Kompetencestyrelsen vurderede Thorkild Fogdes rolle og efter at have rådført sig med Kammeradvokaten, blev han altså fritaget for tjeneste, mens han blev undersøgt.
  • Thorkild Fogde erklærede sig efter fritagelsen for at være "uenig og meget overrasket over vurderingen".
  • Fredag er han så genindsat i tjeneste med begrundelsen, at han "ikke har begået nogen tjenesteforseelse".

Kilder: Altinget og Justitsministeriet.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle