Efter traktordemo: "Det var græsrøddernes dag"

"Det var så nakkehårene rejste sig", mener to sjællandske medlemmer af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, som begge var til traktordemonstration i København. L&Fs strategiske position er de til gengæld ikke enige om.

Landbrug & Fødevarer gjorde klogt i at holde lav profil ved lørdagens store traktor-demonstrationer i København og Aarhus for folkestyre og grundlov, mod magtmisbrug og mink-forløb. Det mener Lars Jonsson, formand for Nordsjællands Landboforening.

Han tog selv toget til København og deltog som tilskuer ved Langelinje, hvor  landmænd og traktorer mødtes med fiskere og fiskekuttere til den fælles manifestation.

"Det var græsrøddernes dag og det var en dag, hvor alt foregik fantastisk flot: Folk vinkede og smilede - der var kun ganske få 'fuck-fingre'. Det var så nakkehårene rejste sig, da traktorerne kom kørende ind på Langelinje", siger Lars Jonsson.

"Godt set af L&F"

Lars Jonsson har stor forståelse for, at Landbrug & Fødevarer, hvor han selv sidder i primærbestyrelsen, valgte ikke at involvere sig direkte i traktordemonstrationerne.

"Jeg synes, det var  godt set, at Landbrug & Fødevarer udviste stiltiende accept af demonstrationerne uden at gå direkte ind i dem. Vi organisationsfolk skal sidde til møder med politikerne bagefter og jeg mener, at det styrker Landbrug & Fødevarers mandat, når vi kan sige til politikerne, at vi har et bagland, som er på tæerne, at vreden er stor - så nu må vi finde nogle løsninger sammen, ellers kan vi ikke garantere for, hvad baglandet finder på", siger Lars Jonsson.

"Ærgerligt, L&F ikke var med"

Povl Fritzner, der også sidder i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse valgt af L&Fs Region Øst, mener modsat Lars Jonsson, at Landbrug & Fødevarer burde have vist mere tydelig opbakning til traktordemonstrationerne.

"Jeg synes, det var ærgerligt, at Landbrug & Fødevarer ikke var en del af det. Selvom man ikke går ind for demonstrationer, kunne man jo godt anerkende dem, der havde lyst til det og som arrangerede det - sige "flot arbejde" og at det var op til det enkelte medlem, om man ville støtte det eller ej".

"Man skal tænke på, at der var masser af unge mennesker på de traktorer. Når deres hovedorganiation ikke bakker op, så mister vi en flig af vores organisation".

En fornøjelse

Også Povl Fritzner er imponeret over afviklingen af traktordemonstrationen i København og har haft den samme oplevelse med nakkehårene, som Lars Jonsson.
"Det var, så nakkehårene rejste sig, da der kom 10 nordjyske traktorer med skilte på. Og så alle de københavnere, der viste sympati, det var fantastisk. Det var en fornøjelse at være med", siger Povl Fritzner, der selv var i bil til København.

Uklogt af Støjberg

Hverken Povl Fritzner eller Lars Jonsson er  begejstrede for den Trump-retorik, som Venstres næstformand Inger Støjberg valgte at benytte sig af ved traktordemonstrationen i Aarhus.

Inger Støjberg talte med et af den amerikanske præsident Donald Trumps yndlingsvendinger om at "dræne sumpen" (for Mette Frederiksens magtarrogance).

"Det var ikke til UG, det var simpelthen for uklogt. Det er vigtigt, at blå blok nu holder sammen på stumperne og får talt sammen", siger Povl Fritzner.

"Det kunne have været formuleret på en anden og smartere måde. Det er rigtig ærgerligt, hendes udtalelse kommer til at fylde så meget og overskygge missionen med det hele", siger Lars Jonsson.

"Omvendt vil jeg skyde bolden tilbage til jer journalister: Har I fokus på sensationerne eller det, vi prøver at fortælle"?
 

Faktaboks

Det mener L&Fs formand:

"Jeg forstår udmærket behovet for at råbe højt, for de seneste ugers mareridt udløser stærke følelser. Det er vores pligt at værne om de frihedsrettigheder, grundloven tilskriver os, og jeg er opdraget til aldrig at tage demokratiet for givet. Men jeg tror ikke, vi i den konkrete sag opnår endnu større opbakning i befolkningen ved at lave traktordemonstrationer - tværtimod. Som jeg læser landskabet lige nu, er min tid og Landbrug & Fødevarers ressourcer bedst brugt andetsteds. Vi leverer direkte indspil, vi er i dialog med store dele af det politiske Danmark og vi knokler videre politisk, juridisk og fagligt".

Kilde: Uddrag nyhedsbrev fra L&F Formanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle