Efter tre år: Politiet dropper 38 sager mod landmænd om støttesnyd

Syd- og Sønderjyllands Politi har afsluttet sagsbehandlingen af 38 anmeldelser mod landmænd for svig med ansøgninger om økonomisk støtte. Alle sager er afsluttet uden at rejse tiltale.

Syd- og Sønderjyllands Politi har ikke valgt at rejse tiltale mod nogen af de 38 landmænd fra det syd- og sønderjyske, som har været mistænkt for at forsøge at snyde med deres støtteansøgninger.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Landbrugsstyrelsen anmeldte 16. juli 2019 i alt 38 sager mod 38 landbrug og deres konsulenter for overtrædelse af straffelovens paragraf 289a.

Det skete på baggrund af styrelsens mistanke om svig i forbindelse med ansøgninger om økonomisk støtte.

Syd- og Sønderjyllands Politi har nu efterforsket anmeldelserne og den lokale anklagemyndighed har foretaget en juridisk vurdering af sagerne.

Mandag har Anklagemyndigheden dog afsluttet samtlige sager uden at rejse tiltale.

De berørte parter er blevet orienteret om beslutningen tidligere mandag, oplyser styrelsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser, at 20 af sagerne er blevet henlagt på grund af forældelse.

18 af de 38 sager er blevet såkaldt "påtaleopgivet eller henlagt på grund af bevisets stilling", skriver politiet.

Det betyder, at anklagemyndigheden efter en konkret vurdering af hver enkelt sag ikke har fundet tilstrækkeligt bevis for, at der har fundet svig sted. 

Sagerne handlede for størstedelens vedkommende om, at landmændene i forbindelse med ansøgninger til Landbrugsstyrelsen om tilskud til en miljøforbedrende investering, som for eksempel en moderniseret kvægstald, ikke har indhentet de lovpligtige mindst to uafhængige tilbud.

Faktisk konstaterede Landbrugsstyrelsen, at der i nogle sager var modtaget tilbud fra en virksomhed, der aldrig har eksisteret ifølge CVR-registeret. Altså at landmanden eller konsulenten simpelthen skulle have opdigtet det ene tilbud for at få adgang til støttekronerne.

Tre år

Det er tre år siden, Landbrugsstyrelsen anmeldte de 38 landbrug til politiet.

Syd- og Sønderjyllands Politi erkender, at det har taget sin tid at gå sagerne igennem, men det skyldes det "omfattende sagskompleks".

Til gengæld oplyser politiet, at sagsbehandlingstiden ikke har haft indflydelse på vurderingen af beviserne i de 18 sager, der er sluttet på bevisets stilling.

Også i marts 2019 overdrog Landbrugsstyrelsen i alt 17 sager til politiet med henblik på videre efterforskning og efter anbefaling fra Kammeradvokaten, som har vurderet omkring 85 sager i alt. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle