Efter tumultarisk minkmøde: Prehn inviterer minkavlere til nyt møde

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ærger sig over forløbet af minkmøde onsdag eftermiddag. Han kalder det for en misforståelse, at han selv burde have været deltager på mødet.

På et møde onsdag eftermiddag blev repræsentanter fra Danske Minkavlere så utilfredse med, hvad de hørte fra myndighederne, at de valgte at udvandre.

- Det overordnede formål med mødet var, at vi skulle nikke til de helt urimelig krav og tages som gidsler for regeringens politik. Det vil vi naturligvis ikke, lød det efter mødet fra Danske Minkavleres formand, Tage Pedersen. 

På mødet blev de præsenteret for krav til, hvordan myndighederne mener, at man i fremtiden kan holde mink i Danmark på en sundedsfaglig forsvarlig måde. Ifølge Tage Pedersen er kravne så omfattende, at der er tale om en de facto nedlukning af minkerhvervet.

Af Venstre har fødevareminister Rasmus Prehn efter mødet fået kritik for ikke at være til stede til mødet.

Nødt til have dialog

Under et ministerbesøg på Solrød Biogasanlæg torsdag middag lykkedes det for LandbrugsAvisen at fange Rasmus Prehn til et par enkelte spørgsmål til sagen.

- Det er altid ærgerligt, når et møde ender i en situation, hvor der er nogle, der ikke er tilfredse. Det kan jeg selvfølgelig kun ærgre mig over. Men som vi har sagt, og som jeg også kan forstå, at de kvitterer for nu, så inviterer vi til et møde igen. Vi er nødt til at have den her dialog, siger Rasmus Prehn.

Fra ministeren lyder det, at han mener, at alle bør kunne forstå, at det her er en helt særlig situation, hvor mange minkalvere af hensyn til folkesundheden har måtte lukke ned, og hvor der efterfølgende er brugt 19 milliarder kroner på erstatninger.

- Hvis vi så skal starte op igen, så skal vi også være helt, helt sikre på, at det foregår forsvarligt, siger Rasmus Prehn.

Var en teknisk gennemgang

Han kalder det for en misforståelse, hvis nogle skulle have fået det indtryk, at han skulle have deltaget i mødet onsdag eftermiddag. Et møde han kalder en teknisk gennemgang.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men så må vi gøre alt, hvad vi kan for at få rettet op på det, og så holde et nyt møde, for vi skal have et sæt spilleregler, hvis vi skal starte op igen, siger Rasmus Prehn.

Burde du have deltaget i mødet?

- Jeg synes, at det er okay at invitere til tekniske møder. Det var sådan set ment som en håndsrækning til dem at give dem et forberedende møde, som var på teknisk niveau, hvor der ikke skulle være politik ind over. Og det står også i brevet til dem, og vi sagt det til dem i telefonen. Så det kommer lidt bag på mig, der er den kritik, men når der er kritik, så må man altid lytte til den, og så prøve at komme videre derfra. Og det er det, som vi gør.

De her krav, som de blev præsenteret for på mødet inden de udvandrede, står de skrevet i sten? Kan der ændres på dem?

- Vi holder jo møde for at få dialog omkring dem. Men når der er nogle krav, så er det jo fordi, at det er det, som myndighederne vurderer, der skal til for, at vi ikke får en ny smittespredning. Jeg tror, at de fleste danskere har en klar forventning om, at hvis vi efter at have udbetalt 19 milliarder kroner, og så skal starte minkavl op igen, så må det også være sådan, at der er styr på smitten, siger Rasmus Prehn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle