Efter tysk svinepest: Danish Crown klar til at indføre kvoter på leverancer

Danish Crown forventer pres på slagteri-kapaciteten herhjemme. Derfor sløjfes 50 øre tillæg - og selskabet melder sig klar til at indføre kvoter på andelshaver-leverancer.

Forvent kun max-pris på det, du også leverede sidste år.

Sådan lyder meldingen til andelshaverne fra Danish Crown oven på udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland sidste uge.

Derfor melder man allerede nu ud, at der kan blive tale om indførelse af kvoter på andelshaver-leverancer de kommende måneder.

Slagteriet forventer eller frygter nemlig et såkaldt "run" på de danske slagterier, i og med at den danske notering kan ende så meget bedre end den tyske, at en række smågriseproducenter vil holde ekstraordinært mange grise hjemme og sende dem mod slagterierne i Horsens, Ringsted og Blans.

"Vi vil rigtigt gerne slagte flere grise end vi har gjort det de seneste år, men vores vigtigste opgave er at servicere og hjælpe vores ejere på bedst mulige vis", udtaler formand Erik Bredholt i en pressemeddelelse.

Stopper væksttillæg før tid

Hvor Danish Crown for to uger siden meldte ud, at man ville udfase væksttillægget med i alt 50 øre ekstra per ekstra leveret kilo over to år fra næste år, bliver udfasningen nu allerede foretaget ved udgangen af denne måned.

"Det har været en svær beslutning. Vi har tidligere signaleret, at vi gerne vil have flere grise til slagtning,
men i den nuværende usikre situation, med risiko for et midlertidig kapacitetsunderskud, har vi valgt at
suspendere væksttillægget", siger Erik Bredholt.

Samtidig melder han, at der kan komme differentieret afregning til andelshaverne, med en model om A- og B-kilo.

"Det vil i givet fald formentlig ske på den måde, at hver andelshaver får en kvote af A-kilo baseret på det seneste års leverancer, der afregnes som hidtil, mens yderligere leverede kilo (B-kilo) afregnes til den pris, de kan hjembringe i markedet", fremgår det af en tekst udsendt til andelshaverne.

Vil sikre de loyale

Her fremgår det altså, at Danish Crown især vil sikre de, der i forvejen leverede til selskabet og har været "loyale" gennem længere tid, hvorimod de, der søger sikker havn ved at fede ekstra grise op herhjemme frem for at sende dem til eksport, altså må tage til takke med en muligvis lavere afregning.

"En differentieret afregningsmekanisme for A og B produktioner vil have til formål at søge at beskytte afregningen for de gældende A-kilo og belaste de ekstraordinære B-kilo med omkostninger, der måtte følge af den nuværende markedssituation og udbruddet af afrikansk svinepest".

Det fremgår ikke, hvad der skal til, for at Danish Crown vil sætte kvotesystemet i kraft.

Danish Crown er fortsat cirka 100.000 grise bagud, efter nedlukningen i august i Ringsted, samt en række uger med store tilmeldinger. Det svarer til 1-2 dages slagtninger.

Emneord

ASF i Tyskland

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle