Efter udvidelse i millionklassen: Nu vil kartoffelmelsfabrik til at sælge melet selv

På seks år vil kartoffelmelsfabrikken AKV Langholt fordoble sin produktion, og med de store mængder giver det mening at stå for salget selv. Det skal andelshaverne tage stilling til mandag.

Der er ingen planer om at sænke udvidelsestempoet på den nordjyske kartoffelmelsfabrik AKV Langholt.

I år forventer fabrikken at øge produktionen til 65.000 ton kartoffelmel om året fra 45.000 ton i 2016, og indenfor tre år skal produktionen helt op på cirka 80.000 ton.

Den store ekstra mængde kartoffelmel skal naturligvis afsættes, men på det område skal der nye boller på suppen, lyder det fra AKV Langholts adm. direktør Ronnie Nielsen.

vil til at sælge sit eget mel

Fabrikken har ellers for nuværende en amerikansk partner til at stå for salget, men det kan ændre sig i fremtiden - i hvert fald for cirka halvdelen af produktionen, som er ikke-modificeret kartoffelmel.

"Med udvidelsen kommer vi op i en størrelsesorden, hvor det giver mening, at vi selv har en salgsorganisation, når det kommer til almindelig kartoffelmel", siger Ronnie Nielsen og fortsætter:

"Men vi har ikke solgt selv i 30 år, så vi mener, at det er på sin plads at spørge vores andelshavere, så det gør vi på generalforsamlingen på mandag".

Vil gerne have nye i folden

Selv udvidelsen af produktionen, der koster godt 100 mio. kr., er godkendt, og derfor er det kun spørgsmålet, om hvorvidt AKV selv skal til at sælge, der er oppe på forsamlingen, og direktøn fornemmer, at der er opbakning til idéen.

"Man skal aldrig være skråsikker, men jeg har en fornemmelse af, at der er opbakning fra vores andelshavere".

Men den øgede produktion betyder til gengæld, at der er brug for flere leverandører af kartofler. Og Ronnie Nielsen vil gerne lægge hovedet på blokken og love, at alle nye avlere, der melder sig interesseret, kan købe andele og dermed levere kartofler til fabrikken.

"Det vil være givtigt for os af flere årsager. Det er altid godt med friske input, og så kan vi se, at gennemsnitsalderen blandt vores nuværende avlere kun stiger. Vi vil gerne undgå, at vi om nogle år står med en bølge af leverandører, der trækker sig tilbage", siger han.

amerikanere skal stadig sælge halvdelen

AKV Langholt har tidligere været på jagt efter andelshavere i forbindelse med den først udvidelse i 2017.

"Men der var det eksisterende andelshavere, der tog det hele. Denne gang er der dog helt sikkert plads til nye", bedyrer Ronnie Nielsen, der anslår antallet af nuværende andelshavere til at være omkring 170.

Modificeret og ikke-modificeret kartoffelmel fylder cirka 50-50 i produktionen. Det er meningen, at den amerikanske partner stadig skal sælge den modificerede del, fordi det kræver særlig ekspertise.

chips giver plads på markedet

Ronnie Nielsen forklarer baggrunden for de heftige udvidelser med fine priser på verdensmarkedet samt en god afsætning til især den voksende mellemklasse i Asien. 

Derudover har tyske og franske fabrikkers øgede fokus på produktion af pommes frites og chips givet plads til øgning af kartoffelmelsproduktion.

AKV Langholts generalforsamling foregår på Hjallerup Kro kl. 18 mandag 25. februar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle