Efter ulykke med gyllegas: Gårdejeren stadig i koma

To af de fire familiemedlemmer, der fredag blev bragt på hospitalet efter en arbejdsulykke med gyllegas på en gård nær Holstebro er nu udskrevet. Gårdejeren ligger stadig i kunstig koma.

Alle fire familiemedlemmer fra en gård nær Holstebro, der fredag blev bragt på hospitalet efter en arbejdsulykke med gasser fra en gylletank, er nu meldt uden for livsfare.

Det fortæller Poul Østergaard, politikommissær i afdelingen for arbejds- og miljøulykker ved Midt- og Vestjyllands Politi, der tidligere i dag har snakket med gårdejerens hustru, til landbrugsavisen.dk.

Ulykken skete, ifølge Poul Østergaard, da gårdejeren var i gang med at røre i en åbenstående gyllespalte i gulvet for at optimere trækket i kanalen.

Han blev formentlig dårlig af gasserne fra gyllen, faldt ned i kanalen og blev bevidstløs.

Domino-effekten

Landmanden var alene i stalden på ulykkestidspunktet, men nåede at råbe op inden han faldt.

”Men det beror på antagelser og afhøringer af familiemedlemmerne, da vi selvfølgelig mangler en forklaring fra landmanden selv”, siger Poul Østergaard fra Midt- og Vestjyllands Politi til landbrugsavisen.dk.

Råbet tilkaldte gårdejerens far, der var i nabo-stalden. Han fik tilkaldt både gårdejers mor og hustru, der alle tre forsøgte at hjælpe gårdejeren op fra gyllespalten. Alle tre var også kortvarigt nede i gyllekanalen, og kort bevidstløse, men det lykkedes dem at komme op igen, da der ankom hjælp til stedet.

Blandt andet var en ekstern montør også til stede på ejendommen, som fik hjulpet nogle af familiemedlemmerne op.

”Det er den klassiske historie med domino-effekten med først en, der bliver dårlig, og så en mere og så videre”, siger Poul Østergaard.

I alt blev de fire familiemedlemmer, montøren og et ukendt antal reddere sendt til behandling på hospitalet. De to af familiemedlemmerne blev først meldt i kritisk tilstand, men alle er nu efter weekenden meldt uden for livsfare.

To stadig indlagt

Gårdejeren blev hurtigt bragt til Skejby, hvor han blev lagt i kunstig koma. Det fortæller gårdejerens hustru, der selv blev kørt til observation på Herning Sygehus, til Poul Østergaard fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Hustruen blev udskrevet samme aften, og melder nu, at hun efter omstændighederne har det godt. Hendes mand er stadig i koma, men man er efterhånden nået så vidt, at man så småt vil begynde at trappe ham ud af komaen.

Gårdejerens far blev udskrevet mandag. Gårdejerens mor er fortsat indlagt, men hun forventes snarest muligt udskrevet. 

”Der er længe mellem vi ser de her ulykker, men det sker jo beklageligvis”, siger Poul Østergaard og fortsætter:

”Det kan være svært at holde hovedet koldt i en situation, hvor man ser nogen man holder af i en farlig situation. Det her er bare desværre en situation, hvor flere er kommet til skade, end der måske burde have været”, siger han.

Ved omrøring af gylle kan der frigives dødbringende mængder af svovlbrinte, der har en særlig rådden lugt. Men gassen kan kun lugtes i mindre koncentrationer. Ved sundhedsskadelige koncentrationer kan svovlbrinten lamme lugtesansen, og da gassen ikke kan ses, kan det være umuligt at opdage.

Forgiftning med gassen kan føre til at man mister bevidstheden.

Politiet melder, at deres foreløbig arbejde på sagen er afsluttet, da hændelsesforløbet er rimeligt klarlagt.

Nu afventer afdelingen for arbejds- og miljøulykker Arbejdstilsynets vurdering.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle