Efter utallige demonstrationer: Rema 1000 vil nu kun sælge langsomtvoksende kyllinger

Butikskæden Rema1000 har valgt helt at udfase de såkaldte turbokyllinger og vil fremover kun sælge kød fra langsomtvoksende kyllinger.

Inden for de næste to til tre år vil den almindelige kyllingerace både herhjemme og i udlandet, Ross 308, ikke længere være at finde i det faste sortiment i Rema1000.

Kyllingeracen, der i de brede medier har fået tilnavnet turbokyllingen, bliver nemlig udfaset til fordel for mere langsomvoksende racer.

Det oplyser butikskæden i en pressemeddelelse, hvor tiltaget sammen med en række andre initiativer bliver kaldt "et kæmpe løft af dyrevelfærden i Rema1000".

Ross 308 har fået sit tilnavn 'turbokyllingen', fordi dyrene når deres slagtevægt på omkring to kilo på fem uger. 

Det mener flere dyrevelfærdsorganisationer og -aktivister er for hurtigt. Det tager andre mere langsomtvoksende racer 7-9 uger.

Blandt andet Anima har i flere år været efter Rema1000 med landsdækkende kampagner og annoncer, der har tilkendegivet deres utilfredshed med salget af Ross 308-kylling. Ifølge Anima har organisationen også afholdt over 100 demonstrationer foran kædens butikker.

Initiativerne er da også taget efter Rema1000 har indgået en samarbejdsaftale med Dyrenes Beskyttelse.

"Vi oplever, at flere og flere kunder gerne vil købe varer med høj dyrevelfærd, som er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, fordi der er en kæmpe tillid til mærket. En tillid som vi deler og gerne vil give kunderne mulighed for at tilvælge i endnu større udstrækning", siger Anders René Jensen, der er indkøbs- og marketingdirektør i Rema1000 i meddelelsen.

Det fremgår dog ikke, om Animas pres på butikken har haft betydning for beslutningen.

Det fremgår af Rema1000's meddelelse, at man i starten overgår til langsomtvoksende kylling blandt de ferske varer og senest i 2024 også blandt de frosne varer.

Producenterne Vil Gerne

Ud over den fulde udfasning af kyllingkød fra Ross 308 har Rema1000 også valgt, at 25 procent af salget af alt fersk kød fra gris og kylling skal stamme fra frilandsproduktioner inden for de næste par år. Det er ifølge Rema1000 en fordobling af salget af frilandskød i forhold til i dag.

Det betyder i praksis, at flere produkter lavet af de mindre kendte udskæringer fra både gris og kylling også skal være fra friland eller dyrevelfærdsmærket.

Rema1000 er langt fra den første butikskæde, der melder, at man vil udfase den traditionelle kylling.

I sommer meldte Salling Group, at det ferske sortiment i Netto, Føtex og Bilka ville blive omlagt. 

Sidste år sløjfede også Aldi og Lidl turbokyllingerne fra kølediskene. Også blandt andet fastfoodkæden KFC og hotelkæden Scandic har udfaset salget af Ross308.

Martin Hjort Jensen, formand for L&F Fjerkræ anslår, at langt størstedelen af den kylling, der sælges herhjemme stadig er fra den almindelige Ross 308. 

Han ser derfor heller ikke Rema 1000 melding som en udfordring for de danske fjerkræproducenter – tværtimod, mener han.

"Vi er ikke skræmt, vi er klar til at levere det, der efterspørges", siger han.

"Hvis det er det her, der er efterspørgsel på, så har vi både en forpligtigelse og en interesse i at levere det, for jeg ser gerne at det er mig og mine kollegaer, der fylder kølediskene op", siger Martin Hjort Jensen, der dog håber, at Rema 1000 også sikrer en fair betaling for produkterne, så det er rentabelt for producenterne at lægge produktionen om.

"De her kyllinger koster naturligt lidt mere at producere, og det skal også følge med".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle