Efterlysning: Flere landmænd skal tænke som virksomhedsledere

Danske landmænd skal blive bedre til virksomhedsledelse, hvis de skal stå perioder med lav afregningspris igennem, mener sønderjysk kvægformand.

Pyh!
Det kan helt forståeligt nok være aldeles fristende at løsne grebet en lille smule, når man som dansk mælkeproducent står på den anden side af en periode med historisk lav mælkepris. Men det kan hurtigt blive risikabelt at tage den for meget med ro.

Sådan lød advarslen fra Christian Lund, formand for SLF og Syddansk Kvæg, på rådgivningsvirksomhedens årsmøde på Agerskov Kro.


"Det er helt afgørende, at flere landmænd begynder at agere som virksomhedsledere, hvis erhvervet skal stå godt rustet til den næste nedtur. Selvom det er fristende må man ikke slippe grebet om omkostningerne nu, for der skal bygges likviditetsreserver op til den næste nedtur," lød hans råd til de henved 130 kvægbrugere, som var mødt op

I Christian Lunds øjne er det især overblikket over bedriften, som flere bør søge at få.

"Det handler både om at kende sin butik indgående, men også om at vide, hvad man vil og hvordan man vil nå det. Nogle gange handler det måske lidt for meget om, hvad man gerne vil opnå, uden at man har et detailkendskab til, hvad man kan. Man skal være god til det man har, før man bygger det hele større,"sagde han.

Henrik Høegh mister mange vælgere på Lolland 22. november · 00:52

Den egentlige omkostning

 Den sønderjyske kvægformand fik opbakning fra driftsøkonomirådgiver Theis Hjort Christiansen, SLF. Som et eksempel nævnte han prisen på at opdrætte en kvie. En pris kun de færreste kender, mener han.

"Kvieopdrættet er et væsentlig ben i mælkeproduktionen, fordi der skal skiftes køer ud og kvier ind. Men mange landmænd aner ikke, hvad det koster at opdrætte kvien og risikerer derved at sætte en del penge til. En moderne virksomhedsleder ved, hvad produkterne koster at producere og kan derved lettere analysere, hvordan det eventuelt kan gøres bedre," sagde Theis Hjort Christiansen.
"Prisen på at udskifte køer samt de faktiske omkostninger til at producere grovfoder er to andre eksempler på spørgsmål, som de færreste landmænd kender det reelle svar på, "lød det fra den sønderjyske driftsøkonomikonsulent.

 


 

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu