Eftersøgning: Arla vil have særlige protein-køer til ny mælk

I Kina hitter særlig mælketype - og det får nu Arla til at søge danske leverandører til ny modermælks-erstatning.

Kineserne efterspørger i høj grad modermælks-erstatning af den særlige A2-variant, og det får nu Arla til at eftersøge økologiske mælkeproducenter herhjemme til at levere den særlige mælketype.

Derfor har Arla lagt en efterspørgsel ud efter økologer, især i nærheden af Arinco-værket i Videbæk, til at levere mælk med A2-proteinet.

Proteinet har været meget omtalt de senere år, fordi nogle mener, at det sundere for mennesker at indtage mælk, hvor proteinet optræder. Trenden startede i Australien, men har siden spredt sig til andre lande og efterspørgslen på protein-mælken er nu stor i Kina, oplever Arlas sælgere.

Det kræver en vævsprøve på køerne for at bestemme, om de har A2-proteinet eller ej. Især jersey-racen har en høj andel af dyr med proteinet. Op mod 40 procent, har LandbrugsAvisen tidligere skrevet. 

Hvor traditionel mælk altså har en blanding af mælk fra køer både med og uden proteinet, så skal den nye mælketype være udelukkende baseret på A2-protein-mælk.

Tillæg på to eurocent i seks måneder

Arlas pressechef Åse Andersson oplyser, at Arla søger omkring 24 mio. kg. A2 mælk årligt og at mælken skal gå til Arla Baby & Me Organic-produkterne, der både sælges herhjemme og især i Kina.

Andelshaverne, der leverer mælketypen, vil modtage et tillæg på 15 øre per kilo mælk de første seks måneder efter underskrevet aftale. Derefter er tillægget på 0,7 eurocent, eller 5,215 øre per kilo mælk.

I forvejen har Thise de seneste fem år leveret den særlige mælketype til danske butikker og forbrugere. Bruunsminde I/S ved Give er en af de leverandører, der har arbejdet længe med at producere A2-mælk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle