Ejendomshandler: Usikkerhed om landbrugets fremtid skaber dødvande

Landbrugsmægler efter 40 år i branchen: Aldrig har der hængt flere sorte skyer over landbruget end nu.

Usikkerheden om landbrugets fremtidige rammevilkår fylder markant i hovederne på landmænd, der overvejer at købe landbrug. Det fortæller en række landbrugsmæglere, LandbrugsAvisen har talt med.

"Jeg har været 40 år i branchen, og i den tid er masser af sorte skyer trukket op over landbruget og er alligevel endt med at drive forbi. Men med alt det, vi ser nu, må jeg sige, at der samlet set er flere trusler mod landbruget, end jeg nogensinde har oplevet", siger ejendomsmægler Erling Bøndergaard fra ’Landbrugsmæglerne’.

EUs landbrugsreform vil formentlig betyde, at arealtilskuddene bliver sat ned. Landbrugsforhandlingerne giver begrundet frygt for nye kvælstofrestriktioner, udtagning af lavbundsjorder er i spil, og landets kommuner på vej med restriktioner og tiltag for at beskytte grundvandet. Alene i Aarhus Kommune, hvor Erling Bøndergaard bor, er indsatsplaner for 6.500 hektar i spil.

"Der er masser af ting undervejs, der kan lægge en alvorlig dæmper på det hele og forhindre landbruget i at udvikle sig", siger Erling Bøndergaard.

Venter stigende priser

De sorte skyer afspejler sig endnu ikke i jordpriserne, og handlen er under alle omstændigheder afdæmpet, siger han videre. Samtidig er der også en modsatrettet tendens: Mange forventer stigende produktpriser i landbruget.

"Et eller andet sted nærmer vi os fødevaremangel på et tidspunkt. Om det hele samlet vil medføre, at priserne vil falde, eller at de stigninger, som ellers ville være kommet, bare udebliver, er der ingen, der ved. Markedet er afventende", siger Erling Bøndergaard.

Fægter i blinde

Usikkerheden i markedet er også det, Hans W. Henriksen, direktør og ejendomsmægler i Landbogruppen Nord, hæfter sig ved.

"Der er dødvande her og nu, men jeg ved, at mange købere sidder med store spørgsmål: Hvad sker der? De er både optaget af de nye kvælstofkort og af, hvad gennemførelsen af landbrugsreformen kommer til at betyde. Det er vi andre også, for det kan gøre meget for priserne. Falder støtten, kan det godt tage jordprisen med sig nedad", siger Hans W. Henriksen. Også han understreger, at det endnu ikke er noget, der ses i markedet.

Finn Pedersen, afdelingschef i en anden afdeling af Landbogruppen, Landbogruppen Midtøst, har især i de sidste to-tre uger oplevet køber-reaktioner.

Skaber betænkelighed

"Det er landbrugsreformen og især kvælstofreguleringen i fremtiden, køberne spørger meget ind til. Det har skabt en stor usikkerhed, at man ikke kender betingelserne for det erhverv, man skal være i. Det er helt klart noget, der skaber betænkeligheder hos køberne", siger Finn Pedersen.

Også ejendomsmægler Hans Henrik Christensen fra Landbogruppen Sønderjysk oplever, at spekulationene om fremtidens vilkår fylder hos købere.

"Det er svært at navigere i, så længe de ikke ved, om der kommer nye kort i næste uge. Vi har dog hverken mærket prisstigninger eller prisfald - det afgørende er rentens udvikling over tid", siger Hans Henrik Christensen.

Faktaboks

Stor uvished om fremtidens rammevilkår

  • Det lykkedes ikke regeringen at indgå en landbrugsaftale, inden Folketinget gik på sommerferie.
  • Offentiggørelsen af helt nye kvælstofkort har dog skabt stor uro og uvished om fremtidens kvælstofregulering.
  • Der er også uvished om konsekvenserne af EUs landbrugsreform. Samtidig frygter mange landmænd restriktioner på deres jord som led i kommunernes grundvandsbeskyttelse.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle