Ejer af nedlagt landbrug frygter ejendomstab på grund af ulve

Landmand og folketingskandidat for Liberal Alliance Steffen Troldtoft mener ikke, at hans ellers idylliske nedlagte landbrug længere vil egne sig som bosted for en familie med dyr og børn. Han frygter, at det vil give et økonomisk tab, hvis ejendommen skal sælges.

»Jeg risikerer at min ejendom falder i værdi, fordi folk ikke vil flytte til et sted med ulv i baghaven«.

Sådan lyder meldingen fra landmand og politiker Steffen Troldtoft, der bor i Nordvestjyllands ulveområde, hvor han frygter, at konsekvenserne af ulvenes udbredelse vil kunne ses direkte på huspriserne.

»Hvis folk ikke vil flytte til området, vil det i sidste ende også kunne få betydning for lokal-, arbejds- og forretningslivet i området på langt sigt,« siger han.

Landlivet forstyrres

Da Steffen Troldtoft købte sin bolig i 2017 havde ulven allerede gjort sit indtog i området nær Holstebro.

Han overtog ejendommen fra en familie, der havde boet der i godt otte år med heste og børn.

Efter sigende solgte familien ikke ejendommen på grund af frygt for ulve.

Men skulle det nedlagte landbrug sælges videre i dag, ville det efter Steffen Troldtofts vurdering, blive til et andet formål, end den ellers egnede sig til før.

»En familie med et par hestepiger ville være ideelt til ejendommen, og man kunne sagtens have nogle får til at gå og græsse oven i,« siger Steffen Troldtoft og peger rundt på naturlandskabet der hører til den lille gård.

Der er både overdrev, å, mark og små indhegninger på den 14 hektar store grund.

Men den landlige idyl er i den sidste tid forstyrret af ulvens tilstedeværd, og Steffen ved, at det ikke kun er på hans ejendom problemet eksisterer.

»Ulven bliver spottet i det her område hele tiden, og jeg ved at den har været inde på flere af mine naboers jord. Folk er bange for at have deres dyr ude, og det kan jeg godt forstå. Jeg tør i hvert fald ikke sætte dyr ud på min ejendom,« lyder det fra ham.

»Jeg tror ikke at folk sætter deres kælehest ud til en ulv, og mange af husene i området er jo beregnet til folk der elsker natur og fritgående dyr. Det hænger bare ikke sammen med den situation vi har nu,« siger han. Udover faren for angreb på husdyr, har det pelsede rovdyr også appetit for de arter som han ellers nyder at se på sin ejendom.

»Det er en fin naturejendom og jeg ville være træt af hvis ulven kommer og spiser halvdelen af det. Det kunne jeg egentlig godt klare selv,« forklarer Steffen Troldtoft, der ser masser af rå- og kronvildt på sin jord og lige er begyndt at have vilde fasaner gående i baghaven.

Han er nervøs for ikke at kunne fortsætte med at nyde naturen på samme måde som før og mener, at rovdyret får stor betydning for hvordan bosatte i området ser deres ejendom.

Betydning for huspriser

Det er måske endnu for tidligt at gisne om hvorvidt huspriserne reagerer på ulvenes indtog, men peger man kikkerten mod Finland, finder man eksempler på, hvor frygten er blevet en realitet.

I januar blev det rapporteret fra det svenske magasin Jakt & Jägare, at huspriserne er begyndt at falde i Finlands ulveområder.

Og Berg Risager, der er selvstændig ejendomsmægler med base i Nord- og Vestjylland, er af den opfattelse, at ulvene uden tvivl vil give et hug til huspriserne.

»Det er uundgåeligt, at ulven vil få ejendomsværdien til at falde i området. Både for aktive landejendomme, men også for private boliger,« siger han, og tilføjer at børnerige familier især vil søge væk fra områderne, da de ikke ønsker at flytte i huse, hvor ulven bor tæt på.

Omvendt har Ejendomsmæglerne Landbogruppen dog endnu ikke set eksempler, hvor ulveaktivitet i et område har påvirket boligpriserne.

»Det er ikke til at sige endnu, om det får konsekvenser, men jeg tror, at problemet skal være meget alvorligt i så fald,« siger direktør og ansvarlig ejendomsmægler i Landbogruppen Jysk Jørn Lauritsen.

»Det er sandsynligt, at nogle vil undlade at se efter boliger i ulveområderne, men hvis der er lige så mange, der er ligeglade eller ligefrem ønsker ulven tæt på, så vil det ikke få priserne til at sænkes. Der er kun brug for én køber pr ejendom,« forklarer Jørn Lauritsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle