Ejere og ansatte på minkfarme skal nu bruge værnemidler 

Fra mandag skal alle, der kommer i minkbesætninger, bruge værnemidler for at beskytte mod smitte med COVID-19. Samtidig indleder Fødevarestyrelsen en overvågning af alle landets minkbesætninger for COVID-19.

Mink kan blive smittet med COVID-19. Det viser udbrud i både Danmark og Holland. Derfor bliver der nu stillet skrappe krav til minkfarmene for at beskytte både mennesker og dyr mod COVID-19.

Det skriver Fødevarestyrelsen.

Kravene til dem der kommer i minkbesætningerne er formuleret i en ny bekendtgørelse, der træder i kraft mandag den 20. juli.

Minkejerne får pligt til at udarbejde en detaljeret plan for smittebeskyttelse. Planen skal bl.a. indeholde procedurer for hygiejne og brug af værnemidler, samt håndtering af arbejdstøj og udstyr, der har været i besætningen.

Bekendtgørelsen betyder også, at besætninger, der bliver smittet med COVID-19, ikke længere skal aflives. Fremover vil smittede besætninger blive sat i isolation og underlagt restriktioner, som begrænser adgangen ind og ud af besætningerne til et absolut minimum.

Alle skal bruge masker

Det bliver et krav, at alle der kommer i en smittet besætning, skal bruge masker og anden beskyttelse, som sikrer mod smitte.

I minkbesætninger, hvor der konstateres smitte, vil Fødevarestyrelsen inspicere minkfarmens indhegning for at minimere risikoen for, at mink kan slippe ud, og minkejeren vil løbende skulle optælle sine mink for at dokumentere, at ingen er løbet væk.

De nye krav til smittebeskyttelse bliver ledsaget af et overvågningsprogram, som skal give viden om forekomsten af COVID-19 i alle minkbesætninger. De kommende uger skal alle minkbesætninger indsende prøver fra mink til test for COVID-19.

Testresultaterne vil blive evalueret, når alle minkbesætninger har været testet to gange, hvorefter fødevareminister Mogens Jensen vil vurdere, om overvågningen skal fortsætte.

En screening af 10 procent af minkbesætningerne i slutningen af juni viste ingen fund af COVID-19. Der er indtil videre fundet COVID-19 i tre nordjyske minkbesætninger. Ud fra et forsigtighedsprincip er dyrene, på beslutning fra regeringen, blevet aflivet.


 

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle