Ekspert: Ingen produktionsformer kan klare fremtidens fødevareudfordring

Selv ikke den konventionelle produktionsform kan klare de udfordringer, der vil opstå som følge af befolkningsudviklingen, siger ekspert.

Selv ikke den konventionelle produktionsform kan klare de udfordringer, der vil opstå som følge af, at verdensbefolkningen vokser til over ni milliarder i 2050.

Det siger Niels Halberg, som er direktør i Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, efter forskere har påstået, at en 100 procent økologisk produktion ville være en katastrofe for den fremtidige fødevareforsyning.

»Ingen af vores nuværende systemer kan klare den opgave, så der skal ske en udvikling uanset hvad, og dér er den økologiske udvikling en god vej,« siger Niels Halberg.

Produktionen skal stige

Han understreger, at fødevareproduktionen skal stige, men at det er nødt til at være på en bæredygtig måde, som også imødegår klimaforandringerne.

»Hvis vi skal sikre en fødevareproduktion i fremtiden, skal vi sikre dyrkningsjordens frugtbarhed, en tilstrækkelig biodiversitet, bestøvningen af vilde planter, vand m.m. På den måde kan man se økologien som et forsøg på at udvikle et landbrug, der bygger på de naturlige processer,« siger han.

Friland: Mere økokød presser nu priserne 23. november · 05:00

Miljøskader er veldokumenteret

»Det er veldokumenteret, også i FN systemet, at det mange af de eksisterende landbrugsmetoder ødelægger dyrkningsjorden globalt set og skaber jorderosion samt reducerer biodiversitet i uacceptabel grad. Pesticiderne er også giftige, og hvis man ikke har udstyr eller viden til at bruge dem korrekt, har det sundhedsmæssige konsekvenser, som formentlig er undervurderet idag,« siger han.

Selvom vi er bedre til det i Skandinavien, understreger Niels Halberg, at vi stadig har problemer med at opretholde biodiversiteten.

»Derfor har vi behov for at tænke nye radikale løsninger i forhold til det konventionelle, når vi leder efter fremtidens fødevaresystemer. Verden har brug, at nogle afprøver mere radikale metoder, end man gør i det konventionelle landbrug. Det er det, som økologien har bevist, at den kan,« siger han.

Ændringer i diæter

Hvis vi prøver at forudse fremtidens landbrugssystem, kommer vi under alle omstændigheder også til, at tænke ændringerne i vores diæter med, påpeger Niels Halberg.

»Nogle af os vil få mere adgang til animalske produkter, imens andre mennesker kunne have glæde af at spise en sundere diæt. Vi kan ikke tænke landbrugssystemerne uafhængigt af, hvad vi spiser. Det har altid været et vigtigt budskab indenfor økologisk jordbrug, og undersøgelser har vist at forbrugere som spiser meget økologi også spiser mindre kød end den gennemsnitlige diæt,« siger han.

Emneord

økologi

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu