Ekspert: Sådan afgør du kvaliteten af træpiller

Vand- og askeindhold er nogle af de vigtige faktorer, man skal kigge efter når man køber træpiller, forklarer ekspert.

De fleste firmaer, der sælger træpiller, siger også, at deres træpiller er af god kvalitet, men hvad vil god kvalitet af træpiller egentlig sige, og hvordan afgør man, hvilke træpiller er de bedste?

Træpiller består af sammenpresset overskudstræ og har derfor et lavere vandindhold, end f.eks. almindeligt brænde har, og netop vandindholdet er en af faktorerne der afgør, hvor god kvalitet dine træpiller er. Susanne Westborg, specialist fra Force Technology, forklarer, hvad der gør sig gældende, når man snakker kvalitet af træpiller:

”En af de vigtigste ting at vide er, hvad træpillen er lavet af, og hvad slags træ man har med at gøre. Det er nemlig råmaterialet, der bestemmer kvaliteten. Som træpillekøber skal man kigge på oprindelsen af træet, størrelsen af pillerne, vandindholdet, og hvor megen aske de producerer ved forbrænding.”

Standarder

Træpiller er underlagt nogle internationale standarder for at hjælpe den almindelige forbruger til at få et ordenligt produkt. Susanne Westberg forklarer, at vand- og askeindholdet i pillen begge har indflydelse på pillens brændværdi, der skal være over 16 megajoule per kilo. Det bør den også være, hvis faktorerne for vand- og askeindhold bliver imødekommet.

”Vandindholdet i træpillen skal altid være under 10 pct., for hvis det bliver meget højere, begynder træpillen at smuldre. Derudover skal askeindholdet gerne være lavt. I Danmark vil vi helst have det ned under 0,5 pct., men kravet for den bedste kvalitetsklasse af træpiller er kun under 0,7 pct.”

Hvis træpillerne til fyring ikke er af ordentlig kvalitet, kan der opstå problemer med fyringsanlægget. Askeindholdet i træpillerne kan være for højt, hvilket gør, at der bliver dannet slagger, og det kan nedsætte effekten af anlægget.

”Det, der kommer flest klager på, er asken. Helt rent træ, hvor der ikke er så meget aske, giver ikke meget der kan smelte sammen og lave store afsætninger. Når asken smelter sammen og efterfølgende bliver kølet af, kommer der nogle store hårde klumper, og jo mere aske der er i pillen, desto større bliver problemet. Hvis der er meget bark, løv og kviste i dit træ, vil askeindholdet blive større og få et lavere smeltepunkt,” forklarer hun og fastslår:

”De bedste piller er dem med helt lavt askeindhold og højt smeltepunkt. Derfor er oprindelse vigtig, hvis det f.eks. er lavet af frisk kernetræ fra savværk, så lyder det godt.”

Bedøm selv

Det er også muligt selv at bedømme kvaliteten af træpiller. Lugte og farve er gode indikatorer på, om kvaliteten er i orden. Røgen skal lugte som røg fra afbrændt træ, og pillerne skal have en jævn træagtig farve. Hvis røgen lugter anderledes, eller der er store ikke træfarvede partikler i pillerne, er det tegn på dårlig kvalitet. Det er dog ikke helt nemt at vurdere, forklarer Susanne Westberg:

”Det kan være svært som forbruger at se, om træpillerne er for dårlige. I gamle dage var rådet at smide en i et glas vand og se, om den blev opløst. Hvis ikke, var der brugt bindemidler, men det har ikke rigtig noget på sig. Men hvis man får den opløst, og der flyder ikke træfarvede partikler rundt, kan man gå ud fra, at det nok ikke er rent træ.”

Vigtigt at matche fyr med piller

En anden vigtig faktor er, at størrelsen på pillerne skal matche fyrets specifikationer.

»Størrelsen er vigtig, da fyret skal være gearet til den slags piller. Det er ikke helt ligegyldigt, om det er seks eller 10 mm diameter piller. Der er forskel fyr, nogle er mere robuste end andre.«

Træpiller på vej frem

Spørgeskemaundersøgelser fra Energistyrelsen og FORCE Technology, der blev afsluttet i december sidste år, viser, at markedet i Danmark for træpiller er i stærk fremgang. Der er fra 2001 til 2012 sket en femdobling af forbruget, hvilket undersøgelsen viser skyldes, at kraftvarmeværkerne har et stigende forbrug. Privatpersonforbruget er også steget i perioden i takt med, at flere boligejere udskifter deres oliefyr.

Som hjælp til den stigende privatdel af befolkningen, der bruger træpiller, har vi samlet informationer fra fire butikker i Danmark. I skemaet til venstre kan man se de fire udvalgte produkters informationer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle