Eksperter kritiserer manglende kvælstofindsats i landbruget

De såkaldte 'kollektive virkemidler' har endnu ikke haft den store effekt på kvælstofreduktionerne, viser en ny opgørelse.

Den frivilige indsats på kvælstofreduktioner inden for landbruget vækker nu kritik fra flere eksperter. Det skriver Berlingske

En ny opgørelse, som blev præsenteret for forligskredsen bag landbrugsaftalen i midten af april, viser ifølge Berlingske, at man kun er nået 16 procent, konkret 240 ton kvælstof årligt, af vejen til den målsætning, der blev fastlagt for 2021 i landbrugspakken fra 2015. 

I hvert fald når man kigger på de realiserede projekter. Der er dog endnu flere godkendte projekter under etablering, som kan give en yderligere reduktion på 1.123 ton kvælstof, fremgår det af opgørelsen, ifølge mediet.

Tallene vækker kritik fra Stiig Markager, professor i havmiljø ved Aarhus Universitet.

- Vi er nødt til at løse det her problem med for meget kvælstof i havmiljøet, og jeg kan ikke se andre muligheder, end at vi udtager noget mere landbrugsjord, siger Stiig Markager til Berlingske. 

Landbruget står overfor en ny bølge af kollektive virkemidler, der var en del af landbrugsaftalen fra 2021. I 2027 skal der leveres en reduktion på ligeledes 1.500 ton kvælstof om året.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle