Eksperter: Regeringen lader landbruget slippe for let

Landbruget bør bidrage mere, end regeringen lægger op til i nyt klimaudspil, lyder kritik

Regeringens kommende klimaplan vil fokusere på transportsektoren, mens dansk landbrug slipper for nye ubehagelige miljøkrav, bekræfter regeringskilder over for Politiken tirsdag

Regeringstoppens analyse er, at der er brug for ny viden, hvis landbruget skal gøres mere klimavenligt, uden det går ud over eksport og arbejdspladser. Derudover er vurderingen, at tidspunktet ikke er det rette, fordi erhvervet er presset.

Men den prioritering undrer både eksperter og oppositionspolitikere.

"Jeg er sikker på, at man godt kunne trykke landbruget mere på maven og sige, at nu skal sektoren sørge for at reducere udledningen mere. For der er ingen tvivl om, at landbruget også er en stor bidragyder af CO2", siger Sebastian Mernild, der er administrerende direktør for klimaforskningsinstituttet The Nansen Center i Bergen.

"FN anbefaler, at hvis vi skal sikre os, at vi kommer under 1,5-2,0 grader, skal vi gå all in på alle områder i samfundet. Derfor undrer det mig, hvis nogen brancher får lov at gå fri", siger han.

I den grønne tænketank Concito anbefaler direktør Christian Ibsen, at politikerne sætter mål for CO2-udledningen inden for alle sektorer – også landbruget. Målene skal tilsammen føre til, at Danmark bliver CO2-neutralt i 2050.

"Vi mangler simpelthen noget så godt gammeldags som nogle mål og noget regulering, der støtter op om det. Og landbruget skal altså også omstille sig. Hele den måde, vi producerer fødevarer på, skal ændre sig", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle