Ekspertgruppe: Oksekød kan koste maksimalt 4,5 kroner mere

Statsministeren har tidligere meldt ud, at hun ikke ville røre ved prisen på almindelige fødevarer.

I modellen med højeste sats for afgift på 750 kroner per ton CO2 i landbruget vil prisen på en danskproduceret pakke hakket oksekød på 500 gram stige med 4,5 kroner, vurderer ekspertgruppe.

Det er det såkaldte Svarer-udvalg, opkaldt efter formanden for udvalget, professor Michael Svarer, der onsdag præsenterer sine anbefalinger i en rapport, der er blevet udskudt flere gange.

Med en afgift på 375 kroner vil prisstigningen på en pakke hakket oksekød være på 2,3 kroner. Med en afgift på 125 kroner vil prisstigningen være på 1,4 kroner.

Med den højeste sats med en afgift på 750 kroner vil prisstigningen på en liter mælk til 13 kroner være på 0,6 kroner. Med en afgift på 375 kroner vil prisstigningen være på 0,3 kroner.

Og med en afgift på 125 kroner vil prisstigningen på mælk være på 0,2 kroner, fremgår det af rapporten.

Når andre priser samt løn og overførselsindkomster tilpasses, ventes prisstigningen dog ikke at påvirke uligheden, skriver udvalget i rapporten.

Der er tale om anbefalinger. En endelig CO2-afgift på landbruget skal forhandles i en grøn trepart. Foruden regeringen består den af landbrugsorganisationer og grønne organisationer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meldt ud, at hun ikke ville røre ved prisen på almindelige fødevarer.

- En enlig mor med tre børn, der går til fodbold, hun laver spaghetti kødsovs. Jeg har ikke lyst til at lægge ekstra afgifter på det, jeg betragter som helt almindelige fødevarer, sagde hun under valgkampen i 2022.

/ritzau/

Emneord

Co2-afgift

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle