Eksportør kritiserer noteringsfald: "Det får ikke flere grise ud at køre"

For Michael Vinderslev giver det ingen mening, at smågriseprisen i går blev sat endnu længere ned. "Det vil ikke sælge flere grise", mener han.

Transportør Michael Vinderslev har flere årtiers erfaring i eksport af smågrise. Alligevel har han aldrig set noget lignende det nuværende marked.

"Det er dybt alvorligt med de priser. Og vi må bare sige, at den prispolitik, der bliver ført, er vi ikke enige i", konstaterer han med henvisning til, at SPF torsdag reducerede den i forvejen rekordlave smågrisenotering med yderligere 30 kroner.

Det betyder, at SPF-puljenoteringen faldt fra 180 til 150 kroner, mens også Porc-Ex-noteringen faldt fra 160 til 140 kroner. Til sammenligning gik den beregnede notering en anelse op og landede på 338 kroner - en bemærkelsesværdig høj forskel.

"Vi havde solgt de grise, vi skulle have ud at køre til næste uge, til uændrede priser. Og så kom det her. Bare fordi dem, der sætter prisen, ikke har styr på deres aftaler, berettiger det ikke til, at alle de andre leverandører skal have 30 kroner mindre", påpeger han og tilføjer:

"Jeg tror ikke, at vi får flere grise ud at køre, bare fordi vi sætter prisen endnu længere ned".

Et alvorligt sammenbrud på efterspørgslen

Michael Vinderslev står i spidsen for NV-Randers, der er en af landets fem storspillere på markedet for smågriseeksporten.

Coronapandemien har budt på talrige alvorlige forhindringer og vejspærringer, fra først et rekordniveau på 700 kroner i marts 2020, til et knæk til det halve - og så udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland.

I juni 2021 havde priserne ellers rettet sig til rimelige niveauer, der dækkede indtjeningen. Men hen over sommeren blev efterspørgslen skudt endnu engang for boven, da kineserne lukkede for efterspørgslen på grisekød - og Polen samtidg har været ekstra hårdt ramt af ASF.

Michael Vinderslev og familien har selv en større produktion af smågrise til eksport, så han forstår udmærket, at svineproducenterne er klemt af de nuværende prisniveauer.

"Lige nu kan man købe en 7 kg konventionel gris til prisen på et coin offer hos McDonalds. 20 kroner, det kan vi jo ikke være bekendt. Og vi har snart en beregnet pris på tre gange noteringen", konstaterer han.

Michael Vinderslev håber og forventer, at en del af efterspørgslen vil rette sig, når man kommer over de traditionelt svære uger, grundet at de grise der indsættes lige nu, vil skulle sælges til slagtning i perioden mellem jul og nytår. Han forventer dog ikke en pludselig bedring, idet mange stalde står tomme, fordi polakker og tyskere afventer både den svære efterspørgsel på grisekød på markederne, samt udviklingen i situationen med ASF.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle