Eksportører i nødråb: Vi har brug for smidigere regler!

Danske smågriseeksportører står sammen i frustration over regelstramning. Der er dog ingen dialog med styrelse eller minister.

De har ganske enkelt fået nok, de danske griseeksportører.

Stramningen af reglerne for eksportkontrol betyder lige nu tabte indtægter, hårdt pressede medarbejdere og frustrede landmænd.

Derfor havde landets største eksportører torsdag samlet sig til krisemøde i lokalerne hos Danske Svineproducenter i Fredericia.

»Vi er kommet frem til, at det er dyrenes tarv, vi diskuterer, og derfor fortsætter vi med at gøre det så godt, vi kan under de nuværende regler,« siger Lisbet Hommelhoff, sekretariatschef i eksportørernes fælles organisation Sammark.

Ønsker dialog

I kredsen blev der fundet fælles fodslag i de dybe frustrationer, som de nye regler giver eksportørerne. For et par uger siden sendte de et fælles nødråb afsted til fødevareminister Mogens Jensen (S) og Fødevarestyrelsen.

»Vi ønsker at få gang i dialogen og få skabt en løsning, men indtil videre har vi intet hørt, og vi forstår det egentlig ikke helt«, siger Lisbet Hommelhoff og tilføjer:

»Styrelsen siger, at den følger EU-reglerne på området, men vi er ikke helt af samme opfattelse. Det er noget af det, vi vil forholde os til fremover«.

Siden 1. juli er det ikke længere muligt for eksportørerne at lave ændringer i en transports logbog indenfor 48 timer før afgang.

Skal I ikke bare blive dygtigere til at planlægge jeres ture?

»Man kan ikke planlægge sig ud af alting i en branche som vores. Chauffører kan blive syge, havne i bilkøer, der kan være sygdomme eller mistanke om sygdomme at tage højde for eller bare udsving i markedet. Derfor har vi brug for fleksibilitet«, siger Lisbet Hommelhoff.

Pressede medarbejdere

Ifølge både Lisbet Hommelhoff og eksportør Michael Vinderslev fra NV-Randers gavner reglerne ikke dyrevelfærden, men går til gengæld ud over arbejdsmiljøet for de ansatte.

»Der kan altid ske menneskelige fejl. Men det er klart, at vores medarbejdere er voldsomt bange for at lave fejl, for det kan ikke rettes,« siger Michael Vinderslev.

Han har i et konkret eksempel skullet flytte 17 grise fra en lastbil til en anden, som skulle afgå samme dag fra samme afsender til samme modtager. Men det krævede 48 timer at få ændret logbogen, så de 17 grise måtte efterlades.

»Det har jo intet med dyrevelfærd at gøre. Det er papirnusseri og en skrivebordsøvelse. Det er så frustrerende«, siger eksportøren.

Kontrol er nødvendig

Fødevarestyrelsen har flere gange understreget, at fristen på de to døgn er nødvendig og handler om at sikre dyrevelfærden.

»Kontrollen er vigtig, fordi vi igennem årene har set eksempler, hvor dyrevelfærden halter, bl.a. pga. overlæs og for lange transporttider«, siger veterinærdirektør Per Henriksen.

Faktaboks

Om logbogssagen

  • Sidste år blev den daværende regering og Dansk Folkeparti enige om at skærpe kontrollen med eksportgrise.
  • Det betyder blandt andet, at Fødevarestyrelsen fra 1. juli har strammet reglerne, så den lovpligtige logbog skal være godkendt 48 timer før afgang.
  • Det har vakt stor kritik fra eksportørerne, som mener, at systemet ikke længere tillader menneskelige fejl og ændringer under særlige omstændigheder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle