Eksporten af dansk økologi falder

For første gang nogensinde falder eksporten af dansk økologi. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2017 til 2018 faldt eksporten af dansk økologi med 46 mio. kroner, så den nu udgør knap tre mia. kroner. Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten vil stige igen både i år og i 2020.

Efter 12 år med stigende eksport af økologiske varer til udlandet gik salget tilbage i 2018. 

Samlet var eksporten på 2,9 milliarder kroner. Det er et fald på knap 50 millioner kroner fra året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Tilbagegangen skyldes især et faldende salg af foderstoffer, men der blev også sendt færre mejeriprodukter og æg på tværs af landegrænserne. 

Der var desuden et fald i eksporten i gruppen næringsmidler, der tæller for eksempel saucer, dressinger og babymad. 

Den meget tørre sommer i 2018 kan have spillet ind på udviklingen i salget af korn- og foderstoffer, da høsten var lavere end normalt sidste år, skriver Danmarks Statistik. 

Eksporten af økologi går især til Tyskland. Derefter følger Sverige, Holland, Frankrig og Kina. 

Eksporten er gået tilbage i alle de fem lande undtagen Holland. Salget til Kina er næsten halveret over det seneste år til 170 millioner kroner, hvilket er det laveste siden 2015. 

Eksport 12-doblet

Selv om eksporten gik tilbage i 2018, er salget af økologi til udlandet samlet set 12-doblet over de seneste 15 år. 

Mens eksporten faldt i 2018, steg importen af økologi fra udlandet med 15 procent til 4,4 milliarder kroner. 

Lidt mere end en tredjedel af importen er især frugt og grønt. Det er også den varegruppe, der udgør den største del af stigningen i importen. 

Samtidig er importen af økologisk vin næsten blevet fordoblet over det seneste år.

Fortsat efterspurgt

"Dansk økologi bliver fortsat efterspurgt over hele verden - eksempelvis er tyskerne vilde med dansk, økologisk mælk og ost, mens italienerne spiser mange danske, økologiske grøntsager. I Kina er dansk, økologisk modermælkserstatning endda så eftertragtet, at kineserne har sat tyverisikring på hver enkelt bøtte", lyder det i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer efter offentliggørelsen af tallene. 

Fra organisationen lyder det videre at det er hovedsageligt de europæiske lande, der efterspørger danske, økologiske varer. Hele 42 procent  af den samlede eksport går til Tyskland, 15 procent går til Sverige, mens Asien aftager ti procent af den samlede eksport i 2018.

Fokus på nye øko-markeder

Hos Landbrug & Fødevarer arbejder man hele tiden på at åbne nye markeder.

"I år har vi bl.a. haft eksportfremstød til Kina, Tyskland og Italien, hvor der er stor interesse for dansk økologi," siger Mette Gammicchia, der er afdelingsleder i Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer. 

Hun glæder sig over at dansk økologi er efterspurgt i udlandet. 

"Næste år står Landbrug & Fødevarer derudover også for fremstød til Japan og Frankrig. Og nye markedsåbninger er vigtige, hvis regeringens plan om en fordobling af økologien skal blive en realitet. For der er ingen tvivl om, at eksporten er en vigtig driver i den forbindelse. " siger hun 

Øko-mejeri er største eksportsucces

Det er økologiske mejeriprodukter, der er den ubetinget største eksportsucces. I 2018 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter for 1,2 mia. kroner.

Økologisk kød og kødvarer udgør 344 mio. kroner af den samlede eksport, men også eksporten af økologisk frugt og grønt er steget i 2018, og er nu på 399 mio. kroner. Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten igen vil stige, så den kommer op omkring 3,5 mia. kroner i 2020, hvilket svarer til en stigning på knap ti pct. pr. år.

"Trods det lille fald i eksporten i 2018 forventer vi fortsat en stigende efterspørgsel på danske, økologiske varer. Derfor er det vigtigt, at både landmænd og virksomheder udvikler økologien og værner om dens troværdighed," siger Mette Gammicchia.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle