Eksportpris for russisk hvede rammer højeste niveau i næsten fire år

De høje eksportpriser på russisk hvede, gør europæisk hvede mere attraktiv – men det gælder også for andre konkurrenter.

Onsdagen bød på en session præget af generelt små udsving og behersket aktivitet – det var vel nærmest en dans på stedet for de fleste afgrøder.

Det skriver Jyske Markets i torsdagens afgrødekommentar. 

Den europæiske hvede ligger stadig lunt og godt tæt på midten af det relative snævre range, som har defineret handelsintervallet siden starten af december (for marts 2019 terminen 203,00/208,50). Men i en situation, hvor konkurrencen fra øst – målt på de russiske eksportpriser - fortsætter sin stigningstakt, så smitter det positivt af på den europæiske - og især franske konkurrenceevne.

Det russiske greb om den globale hvedeeksport har senest været aftagende, da stigende priser har gjort udbuddet fra andre destinationer mere tiltrækkende.

Eksportpriserne på russisk hvede ud af havnebyen Novorossiysk har i løbet af ugen nået det højeste niveau i knapt 4 år, bl.a. en følge af landets faldende lagerbeholdninger.

Det betyder, at franske FOB-priser på hvede ud af Rouen nu er omtrent 4 USD/ton billigere ifølge både IGC samt UkrAgroConsult.  Umiddelbart er det gode nyheder for Europa, hvor eksporten indtil videre ligger omkring 27 procent under sidste års niveau på samme tid, og hvor efterspørgslen især har været ramt af den historisk tørre vækstsæson, der fik en ødelæggende afsmitning på produktionen samt var med til at sende priserne på den europæiske kornbørs Matif i vejret.

Markedet afventer USDA

Den europæiske konkurrenceevne skal dog stadig kæmpe mod amerikanske samt argentinske varer, som ligeledes står stærkere som følge af udviklingen i Rusland. Amerikanske varer er i øjeblikket de billigste, men de højere fragtrater i forhold til eksport til de nordafrikanske regioner kræver det også, hvis de skal forblive konkurrencedygtige.

Markedet afventer dog stadig de ugentlige USDA rapporter, som ikke har været publiceret siden midten af december som følge af nedlukningen af dele af den offentlige sektor i USA, rapporter som bl.a. beretter om udviklingen i de amerikanske eksporttal – en rapport der efterhånden ventes med stor spændthed.  

Lavere priser rammer skifferolieproduktion
 

Den amerikanske skifferolie-produktion har gennem en længere periode oplevet et boom, hvor der måned efter måned er blevet produceret rekordmængder – og en af de væsentligste årsager til, at oliemarkedet den seneste tid har bevæget sig mod en global overproduktion, med faldende oliepriser til følge.

Trods markedet har oplevet et løft i priserne siden årets start, så ligger prisen på en tønde nordsøolie nu tæt på 60 us dollars pr. tønde, og dermed stadig langt under de niveauer, der blev handlet til tilbage i september og oktober.

En konsekvens af de lavere priser ses nu på væksten i skifferolie produktionen, som har ramt de laveste rater siden maj sidste år. Samtidig er det samlede antal aktive oliebrønde i USA faldet til det laveste niveau i mere end 8 måneder.

En lavere oliepris fjerner uden tvivl noget af incitamentet blandt producenter, dels i forhold til ny-investeringer i nye boringer samt aktivering af allerede udborede men ikke-færdiggjorte brønde. 
 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle