Eksportører: Krigen vil lægge et prispres på danske kvier

Med fravalget af Rusland og Ukraine som aftagere af danske kvæg, må eksportørerne kigge efter nye markeder. Et prispres er uundgåeligt.

Sælgerne hos flere danske firmaer med kvægeksport må nu arbejde på at få adgang til nye markeder, fordi Rusland har invaderet Ukraine. På den korte bane vil det betyde, at der særligt for lavdrægtige kvier af holstein og RDM-race vil være et for stort udbud og dermed også risiko for en faldende pris.

Det fortæller flere eksportører til landbrugsavisen.dk

”Hvor vi tidligere i lighed med andre aktører solgte mange kvier til Rusland og Ukraine, så kigger vi nu sydpå. Jeg kunne godt forestille mig, at vi kigger mod nordafrika,” siger Martin Kristensen, CEO hos BoviDenmark.

Hos VikingLivestock fortæller direktør Lars Kloster, at man sætter turbo på arbejdet med at afsøge nye markeder.

”Vi havde nok en forventning om, at den russiske efterspørgsel ville blive mættet på et tidspunkt. Men hvor vi kalkulerede med at skulle finde nye markeder om fem-ti år, så skal det være nu og her. Men det tager tid at komme ind på nye steder”, siger han.

Nogle dyr kom afsted

VikingLivestock tog ret hurtigt en beslutning om at afbryde aktiviteterne med samarbejdspartnerne i Rusland og Ukraine. Det har givet en del bøvl og frustrerede samarbejdspartnere østpå.

”Vi havde nogle dyr, vi kunne have sendt, men vi holdt dem tilbage. Der var landmænd, der ringede efter vi havde taget den politiske beslutning om at indstille aktiviterne for at få en garanti for, at deres dyr ikke kom derover. Den garanti kunne vi give dem”, siger Lars Kloster

BoviDenmark havde ved Ruslands invasion afsluttet en handel og samlet dyrene til transport. Disse dyr kom afsted, men nu er alt arbejde med Rusland og Ukraine sat i bero.

”Det er en politisk beslutning i vores virksomhed. Vi har ikke en sanktion at forholde os til. Det har været op til os selv,” siger Martin Kristensen.

Hos eksportørvirksomheden Nisgaard Aps var man i færd med at indsamle dyr til Ukraine. De kom ikke afsted og halvdelen er nu solgt til anden side, oplyser Torben Nisgaard.

”Vi kan ikke sender derover nu og gør det ikke, så vi kigger efter andre markeder”, tilføjer Torben Nisgaard.

Høj kød- og mælkepris hjælper

Eksportørerne er ikke i tvivl om, at det på den korte bane vil lægge et pres på prisen, når der ikke kan sendes dyr til Rusland, som har aftaget mange lavdrægtige kvier.

De høje kød- og mælkepriser vil dog holde hånden under prisen på levekvæg og for de danske kvægbrugere vil det betyde, at de kan opnå en pæn indtjening ved at slagte dyrene, hvis de ikke kan sælges til levebrug.

Martin Kristensen, BoviDenmark, kan dog godt være nervøs for, at potentielle købere sydpå ikke vil betale ligeså meget for de danske dyr, fordi eksportører i Tyskland og Holland sidder på markedet nu, og de opnår ikke de samme priser, som de danske eksportører gør.

”Men lige nu er alting jo i forandring og ikke til at gennemskue. Vi ved reelt ikke, hvem der får lov at sætte prisen”, siger han.

Jersey glider måske udenom

Da det primært har været kvier af stor race, som er solgt til Rusland og Ukraine, er det ikke sikkert, at krigen påvirker sælgerne af jerseydyr.

Niels Jørgensen, forretningsfører hos Dansk Jersey Export, er i hvert fald fortrøstningsfuld og holder et pænt momentum med handler lige nu.

”Vi har ikke solgt mange dyr østpå, fordi man ikke tilgodeser jerseyracens koncentrerede mælk i eksempelvis Rusland og Ukraine. Der handler det om kg mælk og værdistofferne betyder ikke nær så meget”, forklarer han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle