Ekstremt vejr presser høsten i Sydamerika og Texas

På afgrødemarkederne spiller vejrmæssige udfordringer ind på sydamerikansk soja- og majshøst. Skadesomfanget på amerikansk hvede stadig uvist efter vinterstormen i Texas.OPEC+ er klar til igen at skrue op for hanerne.

Trods en blandet start mandag, hvor flere afgrøder blev solgt lavere i pris, så genfandt den positive stemning sig i gårsdagens marked med pæne plusser til bl.a. hveden og sojakomplekset.

Særlig fokus tiltrækker sig majs og sojabønner i øjeblikket, som følge af fortsat store vejrmæssige udfordringer i Sydamerika. Generelt nærmer vi os en situation, hvor verdensmarkedet ikke tåler meget større høsttab.

Det skriver Jyske Markets.

I det nordlige Argentina og sydlige Brasilien dominerer tørken stadig, hvilket ventes at føre til både
lavere udbytter per hektar samt dårligere kvaliteter, når den kommende sojahøst skal i hus. AgResource estimerer på nuværende tidspunkt et Argentinsk udbytte på 2,68 ton/hektar, svarende til et fald på otte procent fra sidste sæson.

Samtidig ventes den samlede argentinske produktion af sojabønner at falde med 3,3 mio. tons til 45,5 mio. tons – USDA’s (U.S. Department of Agriculture) februar prognose lå på 48 mio. tons.

Meget våde prognoser påvirker derimod stadig den nordligere del af Brasilien, hvor årets forsinkede sojahøst er i fuld gang. Det drillende vejr betyder dog, at det stadig går virkeligt trægt.

Kina har på nuværende tidspunkt lukket køb af estimeret 35-37 mio. tons brasilianske sojabønner, som et
rekordstort antal fartøjer er linet op og ligger klar til at tage dele af, i takt med at høsten kommer i hus.

Vejret på det sydamerikanske kontinent er og bliver derfor den fortsatte helt dominerende faktor, som hvis ikke vi ser væsentlige forbedringer på den korte bane, vil kunne løfte priserne til nye højder.

Vejret spiller væsentligt ind på hvede

Hvedemarkedet går også en tid i møde, hvor vejret vil spille en væsentligere rolle. Det aktuelle opadgående pres på priserne skyldes især stigende bekymring for, at den seneste vinterstorm, som har ramt USA, har gjort større skade på planterne.

Mandag blev bedømmelsen af hvedekvaliteten for ”good to excellent” sænket fra 40 procent til 37 procent
i staten Texas, som har været en af de hårdest ramte. Det vil inden længe i større omfang være muligt at bedømme skadesomfanget, hvilket vil kunne udløse bevægelse i priserne.

Fokus i afgrødemarkedet begynder ellers så småt at rettes mod USDA, som på tirsdag d. 9. marts publicerer sin marts WASDE-rapport.

Oliepriserne går op

Siden Saudi Arabien kickstartede året med en frivillig og ekstraordinær skræring i produktionen på 1 mio. tønder råolie dagligt, har prisen på olie nærmest kun bevæget sig en vej – opad. Fra ca. 50 US dollars or. tønde ved årets indgang formåede olien i sidste uge at teste højest handlede niveauer i 13 måneder, da Brent nåede tæt på 68 US dollars pr. tønde.

Vinterstorm i USA

Den amerikanske vinterstorm, som de seneste uger har hærget helt ned til sydlige stater, har skabt et ekstraordinært efterspørgselsløft, som har medført et meget stort træk på de amerikanske lagre på mere end 40 mio. tønder, og således været med til at understøtte den positive stemning i markedet. Derfor er der også lagt op til en interessant begivenhed, når organisationen for olieeksporterende lande sammen med dets allierede, OPEC+, torsdag mødes for at drøfte mulighederne for igen at kunne
skrue på hanerne.

Meldinger om udfasning af Saudi Arabiens frivillige skæring er forventet – men med de aktuelle højere oliepriser, som har nået et niveau, som er mere spiseligt for organisationen sammenholdt med de faldende lagre, som har været et af OPEC’s primære målsætninger, på et tidspunkt, hvor de globale lagre nærmer sig fem årsgennemsnittet, så kan OPEC sagtens hive flere produktionsopjusteringer op af
hatten.

Flere OPEC kilder har fra ugens start indikeret stigninger i omegnen af 1,6 mio. tønder dagligt.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle