Elektriker hjælper til i høsten: Jeg kan ikke undvære det i mit liv

Jesper Hargaard er søn af en landmand, men på sin fars opfordring blev han elektriker. Men han kan ikke undvære landbruget, så når der er høst, hjælper han til på sin nabos bedrift.

Jesper Hargaard hjælper til med høsten på Mosegården ved Thyholm. Det gør han, samtidigt med at han passer sit arbejde som elektriker, fordi, som han selv siger, han ikke kan undvære landbruget i hans liv. 

Hans far havde en bedrift i nærområdet, men sygdom tvang ham til pension. Så Jesper Hargaard tilbød at hjælpe til hos sin nabo, Jan Bach-Mose som driver 175 hektar til foder for de 175 søer som han har på bedriften. 

- Jeg er landmandssøn selv. Min fatter stoppede med at have grise tilbage i 2006, og faldt faktisk ned og fik en mindre hjerneskade. Så han stoppede faktisk med at drive jord i 2009. Så har jeg koblet mig på hos min nabo, det er jo med at holde sig til, hvor man kan få lov til at lave noget.

Blandet udbytte

Jesper Hargaard har en nær relation til landbruget, men på hans fars opfordring endte han i elektrikerfaget, hvor han er afdelingsleder. Det stopper han i øvrigt ikke med, selvom han hjælper til i høsten hos Jan Bach-Mose. Han får det hele til at gå op, som han selv siger. Derfor har han haft tid til at være en stor del af en høst, som har givet et blandet udbytte. 

- Generelt kan vi sige, at førsteårs vinterhveden og vinterbyggen har givet rigtig godt. Det en 95-100 tønder per hektar. Det må vi sige er godt, man havde frygtet værre med den tørke vi har haft, fortæller Jesper Hargaard og tilføjer at udbyttet dermed ligger omkring normalen.

Han er dog ikke lige så positiv om de senere afgrøder, og rapsen har blandt andet givet 45 tønder, hvor den sidste år gav 60 tønder i udbytte per hektar. Der er dog andre afgrøder som har skuffet mere i år.  

- Det er vårbyggen og anden års hveden der har skuffet, må man sige, fortæller Jesper Hargaard og peger på tørken som grunden til det kedelige udbytte. Stormen der ramte landet for nogle uger siden, har dog også sin del af skylden.

- Jeg tror at det ser værre ud end hvad det er, men der lå kerner over alt, fortæller Jesper Hargaard om hvedehøsten på bedriften. 

Nu skal han sammen med resten af høstholdet have høstet de resterende 30 hektar med vårbyg, som de håber at få høstet, mens der stadig er godt vejr at høste i.  

Huskede en gammel ven

Det gode vejr gav anledning til en spisepause i marken, hvor Jan Bach-Mose serverede pizza på motorhjelmen af en Massey Ferguson 135, mens de mindedes en gammel landmandskammerat. 

For nogle år siden, hjalp de den daværende ejer af jorden Vagn Olesen med at få en tur i mejetærskeren selvom, han var voldsomt plaget af gigt. Sygdommen gjorde det umuligt for at ham, at brugen stigen til at komme ind i høstmaskinen, så familien løftede ham op på en lift, så han kunne træde ind i cockpittet på den måde.

For tre år siden deltog Jesper Hargaard i Skyd Høsten med billedet her, af landmand Vagn Olesen, der blev løftet ind i mejetærskeren. Foto: Jesper Hargaard. 

Da Jesper Hargaard gjorde holdt i høsten sammen med Vagn Olesens barn og barnebarn, gik det op for dem, at det var samme sted, hvor de nogle år tidligere havde hjulpet den gigtplagede landmand til endnu en tur i mejetærskeren. 

- Vi mindedes ham lige, da vi stod der og spiste. Det var ikke anledningen for frokosten, men det var samme spot og samme folk. Han gik meget op i landbruget, og det var hans jord vi kørte på, fortæller Jesper Hargaard.
 

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord Skyd Høsten 2023

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.