Elever på landbrugsskoler kommer oftest til skade i trafikken

Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at elever på erhvervsskoler har større risiko for at komme til skade i trafikken, end gymnasieelever har. På top-10 over de mest ulykkesramt erhvervsskoler ligger fire landbrugsskoler.

Familielandbruget er gået sammen med Rådet for Sikker Trafik om et initiativ særligt henvendt til unge på erhvervsskoler.

Igennem et år vil der blive sat fokus på, hvordan unge kan opnå større sikkerhed, når de unge kører i bil, og Familielandbruget har givet 100.000 kr. til arbejdet.

"Vi synes, det er et rigtigt vigtigt arbejde at højde sikkerheden for de unge. Når de kører bil, der alt for mange uheld, og det vil vi gerne være med til at prøve at forhindre", siger formand for Familielandbruget, Lone Andersen til Landbrugsavisen.dk.

Nye tal for Rådet for Sikker Trafik viser nemlig, at elever på erhvervsskoler har cirka tre gange større risiko for at komme til skade i trafikken, end elever på gymnasier har. På top-10 over de mest ulykkesramt erhvervsskoler ligger fire landbrugsskoler. 

Det skriver TV2Østjylland.

Det er tal, som Poul Arne Jansen, uddannelsesleder på Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder, kan nikke genkendende til.

"Vi har jo desværre oplevet dødsulykker og har desværre også oplevet, at elever er endt i kørestol og nu sidder lænket til den resten af livet", siger Poul Arne Jansen til TV2 Østjylland.

Især kådhed og overmod er faktorer, der gør, at de unge mennesker kommer galt afsted, mener uddannelseslederen.

Så sent som sidste år mistede en af eleverne på landbrugsskolen i Beder livet i en trafikulykke. Trafikulykkerne får nu skolens ledelse til at rette fokus på at oplyse eleverne om, hvordan man bør begå sig i trafikken.

I kørestol

Forleden havde skolen besøg af blandt andre Allan Horn, som holder foredrag om, hvordan han selv var involveret i en trafikulykke tilbage i 2003 og siden da har været bundet til en kørestol.

Rebekka Sejr Ottesen fra Odder er i gang med første grundforløb på uddannelsen i Beder, og hun kender godt til det med at tage chancer i trafikken.

"Det kommer meget an på, om man har megatravlt, for så kører man selvfølgelig altid lidt usikkert og tager nogle chancer. I det øjeblik, jeg har travlt, tænker jeg ikke over konsekvenserne, men bagefter kan jeg godt tænke, at det kunne have været rigtig tæt på, at jeg blev ramt", siger Rebekka Sejr Ottesen til TV2 Østjylland.

Hun mener, at hendes skolekammerater ofte kan være tilbøjelige til at køre for stærkt, og hun anerkender, at kampagnen på skolen kan bidrage til øget opmærksomhed på, hvordan man begår sig i trafikken.
"Jeg tænker da, at jeg vil tænke mere over, hvad fart egentligt gør, og hvilke konsekvenser det har, og jeg vil tænke over, hvor hurtigt mine venner kører", siger Rebekka Sejr Ottesen.

Faktaboks

Dagen var arrangeret i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og Familielandbruget, som er gået sammen om et initiativ særligt henvendt til unge på landbrugsskoler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle