Ellemann: »Jeg går ikke på sommerferie inden der er en afklaring om problemulve«

Jakob Ellemann-Jensen lovede i debat, at han vil »spænde buen hårdt« når det gælder regulering af problemulve.

Der ser ud til at være en afklaring af, hvordan ulve skal reguleres klar før sommerferien. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lovede nemlig torsdag aften i en debat om ulve på Folkemødet på Bornholm at der kommer en afklaring før han går på sommerferie og at han vil »spænde buen hårdt«.

Landbrug & Fødevarer havde inviteret ministeren til at debattere sammen med Zoo-direktør Bengt Holst og viceformand Lars Hvidtfeldt.

Laver regelsæt

»Ulven er her, og den er fredet. Det må vi respektere. Men jeg er også på menneskets side. Vi skal have et regelsæt, der gør det muligt at regulere, altså skyde ulve, hvis de tager for mange husdyr eller er til gene for mennesker. Det skal bare ikke være noget man selv bestemmer, om man må«, forklarede ministeren.

Opgaven er ikke helt nem. Ulven er reguleret af EU-regler, og problemulve kan reguleres. Men for eksempel kun, hvis man oplever angreb bag velfungerende hegn.

»Det er lidt juristeri, for hvis de var velfungerende, ville man jo ikke opleve angreb«, erkendte Jakob Ellemann-Jensen.

Mange a fde angreb, der er set i Danmark bag ulvehegn skylde at krondyr har ødelagt hegnene.

Bekymrede landmænd

Lars Hvidtfeldt forklarede, hvordan mange landmænd er bekymrede, fordi ulve tager får, lam og kalve.

»Jeg oplever bekymring fra medlemmer, der opgiver naturpleje, og er bange for at få taget de husdyr, de har på græs. Det er også vanskeligt at have husdyr, for økologer, når de skal på græs og der er ulv«, sagde han

Statistisk set ikke farlig

Ifølge Bengt Holst er ulven statistisk set ikke farlig for mennesker. Alligevel er mennesker bange for ulve. Den angst, må man tage alvorligt. Det kan også lade sig gøre i andre lande.

»I Gallicien, som er på størrelse med Danmark og som er lige så tæt befolket, er der 600-800 ulve, som de lever med. De kan få det til at fungere«, nævnte han.

Men landmændene er ved at blive utålmodige, fordi der endnu ikke er en løsning på, hvornår man må skyde problemulve.

»Tålmodigheden er sluppet op. Vi håber der sker noget meget snart. Vi har brug for en handlingsplan, der løser problemerne«, påpegede Lars Hvidtfeldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle