Ellemann forklarer: Derfor gik vi med i mink-aftale

Venstre ville sikre, at minkerhvervet blev kompenseret ordentligt. Derfor gik partiet med i aftalen, som de facto lukkede erhvervet i Danmark, forklarer partiets formand.

Venstre endte med at være med i den aftale, der sikrede det nu aflivede minkerhverv en erstatning, der kan ende på op mod 18 mia. kr., men som samtidig de facto lukkede erhvervet.

Det gav anledning til spørgsmål ved LandboSyds årlige medlemsmøde, der blev holdt virtuelt tirsdag aften, hvor Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen deltog.

Formanden deltog efter eget udsagn selv i forhandlingerne og forklarede, hvorfor partiet gik med i aftalen:

"Det var for at sikre, at de mennesker, der blev udsat for en urimelig behandling, blev behandlet ordentligt. Aftalen skaber en præcedens for, at hvis man lukker et andet erhverv nogensinde igen, så skal vi sikre, at man giver de mennesker en ordentlig og fair erstatning", sagde han og fortsatte:

"Sagen efterlader et dybt sår. Især for de mennesker, der blev ramt, men også for os andre og retsfølelsen".

kommer ikke tilbage

Andre borgerlige partier har peget på, at der burde have været bedre vilkår for minkavlere, der gerne vil starte igen, når coronakrisen er ovre.

Jakob Ellemann-Jensen påpeger, at der nok ikke er meget at starte op på.

"Man kan fortsætte med at bedrive minkavl, men det med at tro, at vi kan komme tilbage til den størrelse, vi havde, det tror jeg ikke på", sagde han og uddybede:

"Det, der gjorde dansk minkavl til verdens bedste var jo, at vi havde den størrelse, vi havde. Det gav indflydelse og betød, at maskinerne, man brugte, var lavet i Danmark, og landets foderfabrikker var der pga. størrelsen".

rigsret?

Ved mødet spurgte formand Mogens Dall, om det er sandsynligt, at statsminister Mette Frederiksen (S) kan blive stillet for en rigsret i fremtiden.

Foreløbigt er der sat en granskningskommission igang, der skal undersøge, om statsministeren var klar over, at der ikke var lovhjemmel bag beslutningen om at aflive alle landets mink.

"Hvis den undersøgelse munder ud i, at man vidste, at man traf en ulovlig afgørelse, og vidste i dagevis, at den ordre, man kommunikerede ud, var ulovlig, så kan jeg godt se fundamentet for en rigsretssag", lød det fra Jakob Ellemann-Jensen, der fortsatte:

"4. november (dagen, hvor regeringen besluttede at aflive alle landets mink, red.) bliver i hvert fald ikke glemt, og vi forfølger hvert et hjørne i den her sag, så statsministeren - som er den, der bærer ansvaret for nedsablingen af landets mink - bliver holdt ansvarlig".

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle